Drvo života izraslo u Zlatnu palmu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Drvo života izraslo u Zlatnu palmu

Drvo života izraslo u Zlatnu palmu

Terrence Malick dobio Zlatnu palmu za 'Drvo života', a 'Melancholia' dobila jednu, i to glumačku nagradu za Kirsten Dunst.

s.p. 23.05.2011 0 komentara

Drvo života izraslo u Zlatnu palmu

Mistični Terrence Malick začarao je žiri 64. Cannesa sa svojim 'The Tree of Life' i osvojio Zlatnu palmu za najbolji film. Po običaju, stidljivi Malick se nije pojavio i nagradu su preuzeli producenti Bill Pohlad i Sarah Green /naslovna/, a predsjednik žirija Robert De Niro izjavio je da su 'veličina i važnost filma prikladni za ovu nagradu'. Europljani su podijelili Grand Prix koji je otišao Nuri Bilge Ceylanu za 'Once Upon a Time in Anatolie', a istu nagradu su za film 'The Kid with a Bike' dobili braća Jean-Pierre i Luc Dardenne kojima je ovo peta nagrada na Cannesu u 12 godina. 


'The Tree of Life', trailer.

Za najboljeg glumca proglašen je Jean Dujardin za 'The Artist' Francuza Michela Hazanaviciusa, a nagrada Kirsten Dunst za najbolju glumicu ujedno je i jedina nagrada za 'Melancholiu' koja je bila favorit prije velikog skandala s Von Trierom. Dunst je uz smijeh preuzela nagradu i prokomentirala: 'Kakav je ovo tjedan bio!', te zahvalila Von Trieru.

Žiri predvođen De Nirom dodijelio je nagradu za najbolju režiju Dancu Nicolasu Windingu Refnu za film 'Drive', a i on je, baš kao i Dunst, odao počast svom sunarodnjaku Von Trieru. Nagrada za scenarista otišla je Izraelcu Josephu Cedaru za 'Footnote', a Nagrada žirija otišla je Francuskinji Maïwenn Le Besco za 'Polisse'. Debitantska nagrada Zlatna kamera otišla je Pablu Giorgelliju za španjolsko-argentinski 'Las Acacias'.


'Melancholia', trailer.

Nagradu Izvjestan pogled dodjeljivao je žiri na čelu s Emirom Kusturicom, te je otišla dvojici redatelja: Kim Ki-Duku za 'Arirang', te Andreasu Dresenu koji je istu nagradu osvojio 2008. za 'Wolke 9', a sada ju je dobio za 'Stopped on Track'. Posebnu nagradu žirija Izvjesnog pogleda osvojio je kultni ruski redatelj Andrej Zvjagincev za 'Elenu', a režijsku nagradu dobio je Muhamed Rasoulof za 'Good Bye' koji ju nije mogao preuzeti jer je, baš kao i Džafar Panahi, u Iranu osuđen na šest godina zatvora zbog 'antirežimskog djelovanja'. Iako je pušten na slobodu uz kauciju, nije mu dopušteno da putuje u inozemstvo pa je nagradu preuzela njegova supruga. Popis svih nagrađenih potražite na službenoj stranici Cannesa.

Komentari

Nema komentara.