Što nudi 7. ZagrebDox?  - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Što nudi 7. ZagrebDox?

Što nudi 7. ZagrebDox?

Dolaze radovi s uglednih festivala, premijere filmova Devića, Mikuljana i Krelje, te filmovi o Nataschi Kampusch, Merčepu i Wikileaksu!

s.p. 28.01.2011 0 komentara

Što nudi 7. ZagrebDox?

Najavljen je program 7. ZagrebDoxa, a i ove godine se nude uspješni dokumentarci koji su osvojili nagrade u Cannesu, Berlinu, Sundanceu i IDFA-i, kao i dva filma nominirana za ovogodišnje Oscare! Jedan od njih je 'Deponij' Lucy Walker koji prati trogodišnje putovanje umjetnika Vika Muniza do najvećeg svjetskog odlagališta otpada smještenog na periferiji Ria de Janeira u Brazilu. Međunarodna konkurencija uključuje i na Cannesu nagrađivanu ratnu priču 'Armadillo' u režiji Danca Janusa Metza, smještenu u Afganistan, te 'kratkog' pobjednika DOK Leipziga, poljski 'Djelić ljeta' Marte Minorowicz.

Nudi se i višestruko nagrađivano hipnotizirajuće proputovanje kroz noć u švicarskom filmu Jacqueline Zünd 'Laku noć, nitko', te prošlogodišnji pobjednik IDFA-e, nizozemski 'Među zvijezdama' Leonarda Retela Helmricha koji je punih dvanaest godina slijedio indonezijsku obitelj u slamovima Jakarte. Regionalna konkurencija donosi čak dvanaest hrvatskih dokumentaraca; među ostalima nove filmove renomiranih filmaša Gorana Devića, Miroslava Mikuljana, Petra Krelje, te uratke mladih autora čije vrijeme tek dolazi, poput Davora Kanjira, Tončija Gaćine i Darka Stankovića.

Osim konkurencije, filmski program čine službeni programi: pored već poznatih 'Glazbenih globusa', 'Kontroverznog Doxa', 'Happy Doxa', te prošle godine pokrenutog 'Stanja stvari', ovogodišnje izdanje uključuje i dva potpuno nova programa: 'Majstore Doxa' i 'Teen Dox'. U 'Majstorima Doxa' predstavljaju se najnoviji radovi slavnih svjetskih dokumentarista, a 'Teen Dox' donosi dokumentarce namijenjene tinejdžerskoj populaciji. Popratni programi obuhvaćaju nekoliko retrospektiva: filmove jednog od danas najznačajnijih dokumentarista Nicolasa Philiberta te retrospektivu Participant Medije po izboru Diane Weyermann.


'Armadillo', trailer.

Festivalski filmski program uključuje i nekoliko filmova nastalih u produkciji Factuma, te program po izboru filmske kritičarke Diane Nenadić - riječ je o retrospektivi hrvatskih ratnih dokumentaraca. Uza sve navedeno, gledatelji će moći vidjeti i filmove koji se bave najintrigantnijim osobama i najizazovnijim zbivanjima današnjice – filmove o Wikileaksu, Željku Mavroviću, Nataschi Kampusch, Tomislavu Merčepu, Mihailu Hodorkovskom ili odnosu Vlade Divca i Dražena Petrovića...

Sedmo izdanje najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji - ZagrebDoxa - održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Domaća će publika u osam festivalskih dana na zagrebačkim kino-platnima imati priliku pogledati više od 140 aktualnih svjetskih dokumentaraca.

Projekcije će se održavati svakodnevno za vrijeme trajanja festivala u svih pet kino-dvorana, a nastavlja se i s tradicijom besplatnih projekcija u dvorani broj 2 u kojoj se repriziraju svi filmovi u službenoj konkurenciji, ali bez hrvatskih podnaslova. Više informacija potražite na službenoj stranici ZagrebDoxa.

Komentari

Nema komentara.