Vlade Divac i WikiLeaks na ZgDoxu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Vlade Divac i WikiLeaks na ZgDoxu

Vlade Divac i WikiLeaks na ZgDoxu

Ove godine na ZagrebDoxu možete upoznati Vladu Divca, Hodorkovskog, Assangea, drugaricu Jovanku i Nataschu Kampusch!

s.p. 23.02.2011 0 komentara

Vlade Divac i WikiLeaks na ZgDoxu

U nedjelju, 27. veljače u 20 sati, održat će se svečano otvaranje 7. ZagrebDoxa, i to uz film 'Irokez' u režiji Matije Vukšića koji progovara o životnom putu boksača Željka Mavrovića. Na festival u Zagreb nakon niza godina stiže Vlade Divac koji je glavni junak filma u sklopu sekcije Kontroverzni dox, dokumentarca 'Nekoć braća' koji se bavi prijateljstvom i odnosom dvaju košarkaških velikana, pokojnog Dražena Petrovića i Divca. Među potencijalnim hitovima je i prvi snimljeni film o WikiLeaksu. Istoimeni rad nastao je u produkciji švedske televizije, a na festival će doći i jedan od autora, redatelj i producent Bosse Lindquist.

U Zagreb stiže i američka redateljica Cathryn Collins koja kroz portret Mihaila Hodorkovskog, najbogatijeg čovjeka u Rusiji, u filmu 'Vlast' otkriva kako su žrtvovane slobode i vladavina prava u suvremenoj Rusiji. Iranski autor Massoud Bakhshi u filmu 'Naš perzijski sag' evocira svoje bolne uspomene na ubijenog oca – a tim filmom zatvorit će se ZagrebDox.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od pedeset domaćih dokumentaraca. U sklopu Dox događanja premijerno će biti prikazano čak 13 recentnih hrvatskih filmova: 'Građani na Cvjetnom trgu' Krste Papića, 'Gabriel' Vlatke Vorkapić, 'Poplava' i 'Don Juan: oprostite, gospođice' Gorana Devića, 'Moji dobri i lijepi prijatelji' Davora Kanjira, 'Nasljeđa' Tonćija Gaćine, 'Jesam li sretna?' Vanje Sviličić, 'Irokez' Matije Vukšića, 'Kelti' Đure Gavrana, 'Heaven Spot' Brune Zagorščaka, 'Ratni reporter' Silvestra Kolbasa, 'Album' Branka Ištvančića i 'Razorubičenje' Domagoja Matizovića.


'WikiLeaks', trailer. 

U programu Stanje stvari zanimljiv je film 'Natascha Kampusch – 3.096 dana zatvora' u kojem je redateljica zabilježila slučaj jedne od najpoznatijih svjetskih žrtava otmice, irski redatelj Risteard Ó Domhnaill u filmu 'Cijev' prikazuje borbu irskih ribara i zemljoradnika protiv petrokemijskog giganta Shella, a češki autor Ivan Vojnár svoje protagoniste podvrgava kinoterapiji u istoimenu filmu. 

U Glazbenom globusu imamo 'Wild Thing' kojeg francuski autor Jerome Missol posvećuje svojim glazbenim rock-idolima, a američka fotografkinja i redateljica Kate Perotti u filmu ‘Momz Hot Rocks’ bilježi muke malih ženskih bendova čije su članice uglavnom energične četrdesetogodišnje majke. Iz programa Happy dox treba izdvojiti još jedan srpski film o neženjama - 'Oženiću celo selo', dok Goran Dević predstavlja zavodnike u već spomenutom 'Don Juan: oprostite, gospođice'.

Ove godine je ZagrebDoxov termin u 16h rezerviran za novi program Teen Dox. Program uključuje devet dokumentaraca namijenjenih mladima, kao što su 'Facebookov Adorno mi je promijenio život', te nizozemski 'Sve što smo oduvijek željeli' koji nas upoznaje s mladim, lijepim i uspješnim ljudima u Amsterdamu. U sekciji Kontroverzni Dox imamo redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala s filmom 'Arapska privlačnost', u kojem su zabilježili nekonvencionalnu priču o nekoć gorljivoj austrijskoj feministici koja se udala u Jemenu i preobratila na islam, a na festival dolazi i film o Titovoj supruzi - 'Drugarica Jovanka'.


'Oženit ću cijelo selo', trailer.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, natječe se 53 naslova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Konačni sud o najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji donijet će međunarodni žiri kojim predsjeda renomirani hrvatski filmski umjetnik Eduard Galić, a čine ga još i iranski redatelj Hamid Rahmanian te redateljica i filmska teoretičarka Hana Jušić. Regionalni žiri čine Milica Đenić, mlada srpska redateljica, autorica filma 'Kriva je', koji je na 6. ZagrebDoxu nagrađen posebnim priznanjem regionalnog žirija, zatim njemački redatelj i snimatelj Wolfram Huke, čiji je dokumentarni prvijenac 'Tiho uklanjanje' osvojio posebno priznanje na ZagrebDoxu 2009, te hrvatski filmski i TV kritičar Dragan Jurak

Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 30 godina, a tu će odluku na ovogodišnjem ZagrebDoxu donijeti mladi žiri, koji čine studenti zagrebačke ADU: Đuro Gavran, Igor Bezinović te Iva Mrkić. Nagrada Movies that Matter treću godinu zaredom dodjeljuje se filmu koji na najbolji način problematizira zaštitu ljudskih prava: nagradu će dodijelili žiri koji čine Drago Hedl, istaknuti istraživački novinar, Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, te voditeljica i novinarka Ida Prester.

Filmski program uključuje ukupno 150 dokumentaraca iz raznih krajeva svijeta, a prikazivat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u zagrebačkom Centru Kaptol. Dodatne informacije potražite na službenoj stranici ovdje.

Komentari

Nema komentara.