ZagrebDox 2012.- politika i recesija - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox 2012.- politika i recesija

ZagrebDox 2012.- politika i recesija

Jesu li se dogovarali Tuđman i Milošević, kako se odijevaju ambasadori u Africi i kakav popust nude berlinske prostitutke?

29.02.2012 0 komentara

ZagrebDox 2012.- politika i recesija

Počeo je još jedan ZagrebDox, a najveću gužvu izazvao je dokumentarac o Tuđmanu i Miloševiću koji je bio rasprodan pa je film dobio dodatnu projekciju. Evo prikaza tog filma i ostalih dokumentaraca koje smo mogli vidjeti u prvom dijelu festivala:

'Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?'
'Tuđman i Milošević su se dogovorili...' - 'Ne znamo jesu li se išta dogovorili' - 'Tuđman je cijenio Miloševića' - 'Ma nije ga uopće cijenio'. Tako bi otprilike izgledao transkript ovog vrijednog dokumentarca koji je okupio brojne suradnike Tuđmana i Miloševića i razne stručnjake te je svakom dao priliku da iznese svoju tezu, nakon čega u slijedećoj sekundi filma odmah možemo čuti protutezu.

Zaključak filma je da su se mnogi lideri dogovarali, ali svatko je htio i prevariti onog drugog, a rezultate svega toga možemo i sada vidjeti. Za razliku od ostalih političkih filmova koji samo propagiraju svoju teoriju, ovaj film je dovoljno pošten da prizna da ne zna konačnu istinu, no ipak iznosi dovoljno činjenica da razbije crno-bijele mitove i pokaže što se sve radilo u tajnosti, osobito u Bosni.

'Ambasador'

Još jedna angažirana satira o spoju visoke politike, biznisa i kriminala. Mads Brügger nedavno je režirao satirični dokumentarac o Sjevernoj Koreji 'Crvena kapela', a u ovom filmu kupuje ambasadorski položaj i planira ga iskoristiti za sumnjive poslove, te počinje svoju turneju po Africi. Kao i u 'Crvenoj kapeli', Brügger ponekad pretjeruje sa sprdanjem s domaćinima, ali zabavno ga je vidjeti u boratovskoj ulozi bijelog diplomata koji se odijeva u kolonijalnom stilu - sunčane naočale, jahače čizme, pečatnjak i cigaršpic.

'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)'
Dojmljiva priča o slučaju lokalnog hipija kojeg je u komunizmu proganjala lokalna policija pa je u jednoj potjeri ispao kroz prozor hotela i kasnije preminuo. Na kraju se proširila vijest da su ga gurnuli policajci, što je izazvalo bunt mladih i jednu veliku peticiju. Autorica nije uspjela razjasniti što se zaista dogodilo, ali važnije je to što je kroz ispovijedi sudionika dala kroniku jedne riječke generacije. Želja za pobunom i pravdom ugušena je represijom policije i udbaša, ali i odustajanjem mladih koji su iza sebe ostavili jednu veliku traumu koju su neki od sudionika (Bruno Langer, Prlja iz Let 3) kasnije pretočili u svoje pjesme.

'Abendland'

Odličan prikaz modernog života na Zapadu, film u kojem nema naracije ili monologa već slika sve objašnjava. Gledamo razne protagoniste noćnog života - konobarice koje masovno dijele hranu, ljude koji žderu i loču na Oktoberfestu, pa zatim završe na oporavku kod dežurnih bolničara. Policija disciplinirano intervenira, omladina jednako poslušno protestira, a sve se odvija rutinirano, bez prave komunikacije i ljudskog kontakta.

Čak se i utjeha traži i i dobiva preko strojeva - Papa pozdravlja narod putem videozida, psihopomoć se dijeli preko telefonskih linija, a seksualni užitak se nudi preko internetske pornografije uživo. Rješenja nema - europski političari samo brbljaju u mikrofone, prevoditelji ih uz pomoć slušalica prevode, ali nitko ih ionako ni ne sluša u ovom otuđenom, industrijaliziranom svijetu.

'Recesionirajte se! Za zabavu i profit!
Vrlo duhovit, ali i poučan film koji pokazuje kako se može zaraditi i za vrijeme recesije. Jamie Kastner upoznaje nas s vlasnicom koza koje su vrlo dobra radna snaga (jeftinije su od imigranata i dobiju grmlje za hranu i plaću), vozi se u zdravoj menzi na kotačima, posjećuje berlinske prostitutke s ekološkim popustom i hotel gdje posjetitelji žive kao hrčci, a razgledava i Le Clochard - posteljinu u stilu klošara.

U svom filmu upoznaje nas sa bogataškom djecom koja na tečaju uče da posuđuju novac samo ako mogu zaraditi, te sa ženom koju plaćaju da živi u luksuznoj kući i tamo dočekuju potencijalne kupce. Najbizarniji od svih su bivši bankari koji igraju mješavinu šaha i boksa, a jedan od njih okuplja oko sebe i krug čitatelja Marxovog 'Kapitala'. Prava (tragi)komedija za recesijsko vrijeme!

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.