ZagrebDox slavi - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox slavi

ZagrebDox slavi

Predstavljeno je deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa!

s.p. 30.01.2014 0 komentara

ZagrebDox slavi

Nepunih mjesec dana preostalo je do jubilarnog ZagrebDoxa! Organizatori festivala su na konferenciji za medije predstavili ovogodišnje festivalsko izdanje. Deseti ZagrebDox održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijeloga svijeta. Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike  pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. HT nagradu publike već sedam godina dodjeljuje  generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox  i Phone Dox.

ZagrebDox ponovno donosi i niz popularnih službenih programa: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarce i Phone Dox. Popratni programi uključuju brojne  retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca po izboru filmskih kritičara i dokumentarista Moj najbolji dox, Retrospektivu filmske škole Wajda iz Poljske i retrospektivu filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog  festivala u Rotterdamu – Dokufikciju. Domaće filmove predstavlja Retrospektiva hrvatskih dugometražnih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić, a autorsku večer posvećuje se radovima predsjednika  ovogodišnjeg međunarodnog žirija – Damira Čučića. Retrospektiva ZagrebDox Pro donosi filmove koji su začeti na festivalskom programu za profesionalce, a koji i ove godine donosi opsežan sadržaj edukativnih radionica i niz renomiranih  predavača.  

'Prije deset godina, objašnjavajući razloge upuštanja u avanturu nazvanu ZagrebDox, napisao sam: ZagrebDox je novi međunarodni natjecateljski dokumentarni festival koji bi trebao zauzeti ono mjesto u kulturnoj ponudi Zagreba i Hrvatske  koje u stvari nikada i nije bilo napučeno. Jer takvog festivala u Hrvatskoj, pa i u regiji, naprosto nema. Gledatelji su stoga uskraćeni za mogućnost da saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj povijesti, živa,  kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja. Zbog svega toga odlučili smo pokrenuti festival čija je ambicija upoznati najširu publiku s najboljim svjetskim dostignućima dokumentarnog filma i  predstaviti širok spektar dokumentarističkih tema, autora i žanrova', izjavio je direktor festivala Nenad Puhovski.


'Otac i sin', trailer.

'Danas, deset godina kasnije, mislim da mirno mogu reći kako smo ispunili zadatak koji smo stavili pred sebe. Jer ako ubrojimo filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZagrebDoxu i usvojimo projekciju njihovih potencijalnih  gledatelja dolazimo do zaista impresivne brojke od 1.500 filmova i oko 200.000 gledatelja! Brojke su to kojih se ne bi postidjeli ni daleko veći i financijski 'potkovaniji' festivali u sredinama čije metropole imaju više stanovnika nego  čitava Hrvatska. No, nisu samo brojke važne. Ono što predstavlja glavni adut svakog pa i ovogodišnjeg ZagrebDoxa jesu kvaliteta i raznolikost njegovih programa. Međunarodna konkurencija ove godine broji niz izvanrednih ostvarenja. Uz  otprije najavljene filmove 'Brat po krvi' i 'Pjesma iz šume', koji su osvojili priznanja na Sundanceu, Hot Docsu, IDFA-i i brojnim drugim festivalima, u utrci za Veliki pečat ove se godine natječe i sirijsko-njemački film 'Povratak u Homs' u režiji Talala Derkija koji je prije nekoliko dana osvojio veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu. Višestruko nagrađivani dansko-švedski dokumentarac 'Ekspedicija na kraj svijeta' Daniela Dancika vodi nas na veličanstveno putovanje na sami kraj svijeta, do otapajućih masiva sjeveroistočnog Grenlanda. Konkurencija uključuje i jednu nominaciju za Oscara – riječ je o američkom filmu 'Prljavi ratovi' o istraživanju američkih tajnih ratova  od Afganistana do Jemena i Somalije. Cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Paweł Łoziński odvažili su se na neobičnu filmsku avanturu, a rezultat su dvije različite verzije i vizije istog projekta, dva uspješna filma 'Otac i sin' te  'Otac i sin na putu'.

'I ove godine posebno smo ponosni i na čitav niz premijera hrvatskih dokumentaraca, nove programe i autorefleksivne retrospektive. U regionalnoj konkurenciji tako gledamo dobitnika Zlatnog lava na prošlogodišnjoj Mostri, talijanski film  'Sacro GRA' i najbolje dokumentarce s netom završenog festivala u Trstu 'Posebna potreba' Carla Zorattija i 'Bujica ljubavi' u režiji Ágnes Sós, a predstavljamo i svjetske premijere brojnih domaćih filmova: 'Naslovnica' Silvane Menđušić,  'Mitch – dnevnik jednog šizofreničara' Damira Čučića, 'Još jednom' Ane Opalić i Noe Pintarića te festivalske premijere filmova 'Ovrha' Nevena Hitreca, 'Dragi Lastane!' Irene Škorić i druge. Program Biografski Dox donosi zanimljive  portrete utjecajnih ličnosti, dok Kontroverzni Dox i Stanje stvari nanovo aktualiziraju probleme i fenomene suvremenog društva, kao što to čini 'Ukrajina nije bordel' Kitty Green, film o provokativnom ukrajinskom feminističkom pokretu  Femen ili 'Gospodar svemira' Marca Baudera o vodećem njemačkom investicijskom stručnjaku. Happy Dox donosi priče koje će gledatelje razveseliti i zabaviti, Glazbeni globus uključuje još jednu nominaciju za Oscara, film 'Pet metara od  slave' Morgana Nevillea, a Majstori Doxa donose nove filmove renomiranih imena svjetske dokumentaristike: Lucy Walker, Alexa Gibneyja, Wanga Binga, Nicka Broomfielda i drugih. Ovim festivalskim izdanjem završava prva dekada ZagrebDoxa. Druga tek što nije započela!', zaključio je Puhovski.

'U pet dvorana kina Cineplexx prikazat ćemo 18 različitih programa, odnosno 150 dokumentaraca. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije, a za program Teen Dox iznosi 15 kuna. Nakon zatvaranja festivala i  dodjele nagrada u nedjelju, 2. ožujka, po cijeni ulaznice od 35 kn, naši će posjetitelji već tradicionalno moći pogledati sve nagrađene filmove u programu The Best of Fest. I ove godine u jednoj dvorani besplatno prikazujemo sve filmove  iz međunarodne i regionalne konkurencije bez hrvatskih podnaslova. Tako će dvorana broj dva opet biti besplatna cijeli tjedan', izjavila je producentica festivala Lucija Parać.

Komentari

Nema komentara.