Premijera filma o premijeru na ZagrebDoxu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Premijera filma o premijeru na ZagrebDoxu

Premijera filma o premijeru na ZagrebDoxu

Grčki premijer Tsipras, američki 'haktivisti' i Titovi 'odredi smrti' su u fokusu popularnih programa ZagrebDoxa.

Siniša Paić 13.02.2015 0 komentara

Premijera filma o premijeru na ZagrebDoxu

Službeni programi Kontroverzni dox i Stanje stvari među najpopularnijim su programima ZagrebDoxa. Ove godine čak s 21 filmom propituju neke od najvažnijih političkih tema i kontroverzi današnjice, od aktualnih promjena u Grčkoj i sudbina istaknutih boraca za slobodu informacija Swartza i Snowdena do vrućih domaćih tema u Titovim odredima smrti. Od razotkrivanja nisu ostale pošteđene ni ekološke i ekonomske manipulacije, a ni seksualna prijestupništva.

Iz programa Stanje stvari izdvajamo francusko-grčki dokumentarac Nada na kocki Aleksandra Papanikolaua i Emilie Januku kojim se izbliza upoznajemo s predsjednikom Syrize i novim grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. Redatelji prate Tsiprasa tijekom godine dana, od prekretničke izborne kampanje 2012. godine, kada je Koalicija radikalne ljevice postala druga najveća grčka stranka, do lipnja 2013. godine, kada je bivša grčka vlada ugasila javnu TV postaju ERT. Upoznajemo Tsiprasovu osobnost, političke stavove i ambicije, odnose u stranci te saznajemo kako se gradila strategija i drugačija budućnost zemlje u ekonomskom kolapsu.
 
Film Killswitch Alija Akbarzadeha, također iz programa Stanje stvari, govori o borbi za kontrolu interneta čiji su heroji prerano preminuli haktivist i borac za slobodu informacija Aaron Swartz i zviždač Edward Snowden, dok provokativni film Cijena koju plaćamo Harolda Crooksa istražuje izvore, štetne posljedice i složena moralna pitanja korporacijske utaje poreza od nastanka koncepta porezne oaze u londonskim bankarskim krugovima 1950-ih do danas, kada se pola svjetske zalihe novca nalazi izvan dometa državnih riznica. Alina Rudnickaja u Danu pobjede pozabavila se ruskim zakonom koji zabranjuje promidžbu netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima.


'Nada na kocki', trailer.

Redatelj Robert Kenner doznao je od majstora manipulacije medijima kako se "pere" odgovornost za klimatske promjene u Trgovcima sumnjom. Ekologija je u fokusu i švicarskoga filma Thule Tuvalu Matthiasa von Guntena, dok u Projekt divljina Davida Bonda gledamo zabrinutog oca koji uz pomoć marketinga današnje klince ovisne o tehnologiji (naziva ih zombijima staklenih očiju), nastoji navući na prirodu.

Kontroverzni dox među ostalima donosi Titove odrede smrti njemačkih autora Philippa Grülla i Franka Hofmanna, koji su istražili temu poprilično poznatu hrvatskoj javnosti: likvidaciju hrvatskih emigranata u Njemačkoj, uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića te posljedično suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Bliska nam je i tema Srpskog odvjetnika redatelja Aleksandra Nikolića, koji izlaže moralne dileme Marka Sladojevića, jedne od ključnih osoba odvjetničkog tima Radovana Karadžića, a dokumentarac Utopija Mladena Ćapina razotkrit će autorove zaključke o hrvatskom društvu.

Seksualnim prijestupništvom bave se čak tri kontroverzna doxa: to je Danijelov svijet češke redateljice Veronike Liškove, koja je na javni istup pridobila zajednicu čeških pedofila, a posebice jednog od njih, 25-godišnjeg Daniela. Ono što im je zajedničko, osim seksualnih sklonosti, jest to što nisu naudili djeci. Bez uspavanke Helen Simon raspliće se u suprotnom smjeru i govori o seksualnom zlostavljanju, a slična je tematika i kratkometražnog australskog dokumentarca Ispod nebesa koji potpisuje Logan Mucha. Između ostalog, u ovom programu gledamo i libanonsko-kanadski film Mistična masa Karima B Harouna. Riječ je o fascinantnom dokumentarcu koji detaljno opisuje cjelodnevni obred tisuća Šijita koji se jednom godišnje sastaju da bi proslavili obljetnicu mučeničke smrti svoga vjerskog vođe.

Komentari

Nema komentara.