12. ZagrebDox uvodi zagrijavanje! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      12. ZagrebDox uvodi zagrijavanje!

12. ZagrebDox uvodi zagrijavanje!

Novi program 'zagrijavanja' za ZagrebDox, 'Zaljubite se u dokumentarce', održat će se od 12. do 14. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol, a donosi tri filma u tri dana!

s.p. 12.01.2016 0 komentara

12. ZagrebDox uvodi zagrijavanje!

12. izdanje ZagrebDoxa održat će se od nedjelje do nedjelje, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol. Osim što kreće nešto ranije, i umjesto u ožujku završava u veljači, ZagrebDox će nastojati privući pažnju ljubitelja kvalitetnih dokumentaraca tjedan dana prije službenog početka festivala, 12, 13. i 14. veljače, programom 'Zaljubite se u dokumentarce'. Trodnevno 'zagrijavanje' za ZagrebDox u Cineplexxu uključuje tri naslova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije: pobjednički dokumentarac Sundancea 'Wolfpack', južnokorejski kino-hit o ljubavi 'My Love, Don't Cross That River' i spektakularni portret čovječanstva 'Human', koji je premijerno prikazan na simultanim projekcijama na Venecijanskom festivalu i u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.


'Wolfpack', trailer.

'Wolfpack' američke autorice Crystal Moselle prati šestoricu braće Angulos, koji su, odlukom osebujnog oca, cijeli život proveli u izolaciji u stanu na Manhattanu, a sve što znaju o svijetu saznali su iz očeve bogate kolekcije filmova. Moselle prati bistre i vrlo zanimljive mladiće u trenutku dok očev utjecaj na njih slabi, pa imaju mogućnost po prvi put samostalno prošetati ulicama New Yorka. 'My Love, Don't Cross That River' dugometražni je prvijenac južnokorejskog redatelja Jin Mo-younga o bračnom paru stogodišnjaka koji i nakon 76 godina braka odlaze na spavanje držeći se za ruke. Taj miljenik publike brojnih prestižnih svjetskih festivala ostvario je najveći komercijalni uspjeh nezavisnog filma na južnokorejskim kino-blagajnama.

Spektakularni francuski dokumentarac 'Human' bit će na ZagrebDoxu prikazan na Dan zaljubljenih, u cjelovitoj trosatnoj verziji. Nastojeći stvoriti svojevrsni dokumentarni portret čovječanstva, redatelj Yann Arthus-Bertrand i njegov tim intervjuirali su tijekom tri godine više od dvije tisuće anonimnih ljudi iz šezdeset zemalja, a njihove se priče kombiniraju s impresivnim zračnim snimkama života na Zemlji. Više od dvije tisuće filmova iz cijeloga svijeta razmatrano je za međunarodnu i regionalnu konkurenciju, koje, uz spomenuta tri naslova, čine najbolji recentni svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi s naglaskom na sve ono novo, zanimljivo i hrabro u svijetu dokumentarnog filma.

Službeni programi i ove godine uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU dox i Factumentarce. Najveći broj programskih noviteta 12. festivalskog izdanja nalazit će se u posebnim programima i projekcijama. U posebnom programu Rusi dolaze gledatelji će moći steći uvid u suvremenu rusku produkciju i osebujnu zbilju Putinove Rusije. Kao posebna zanimljivost izdvaja se projekcija švedskog filma 'Bikes Vs. Cars' u režiji Fredrika Gerttena na koju će se ljubitelji dokumentaraca i biciklizma moći dovesti zajedno s autorom u karavani na dva kotača.

Komentari

Nema komentara.