ZagrebDox pun majstora - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox pun majstora

ZagrebDox pun majstora

Prikriveni Daleki istok Manskog i Lianga, te novi filmovi umjetničke ikone Laurie Anderson i starih poznanika ZgDoxa Kossakovskog, Stonysa, Rosenblatta i Třeštíkove.

Siniša Paić 20.01.2016 0 komentara

ZagrebDox pun majstora

Majstori doxa, službeni program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox (21. – 28. veljače, Cineplexx Centar Kaptol), sastavljen je od filmova autora koji su godinama u vrhu svjetske dokumentaristike. Jedan je od takvih hvaljeni ruski redatelj Vitalij Mansky (Cjevovod, Divlja divlja plaža), koji svojim novim, i već nagrađenim dokumentarcem, Under the Sun raskrinkava konstrukciju lažne stvarnosti u Sjevernoj Koreji, odnosno izgradnju "idealnog građanina za idealno društvo".

Čuveni ruski redatelj i majstor promatračkog dokumentarca Viktor Kossakovsky (¡Vivan las Antipodas!, Svjato, Tiše!) potvrđuje svoj status i u Sport Kids – Varicella, filmu koji govori o nastojanjima mladih ruskih balerina da zadrže privilegij studiranja na najprestižnijoj ruskoj baletnoj akademiji.

Kineski redatelj Zhao Liang, autor filma Žalba, koji je nagrađen Velikim pečatom u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2010. godine, za film Behemoth dobio je nagradu Green Drop na 72. Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o poetskoj alegoriji snažnih slika o industrijskom uništenju unutrašnjosti Mongolije i dehumanizaciji radnika i stanovnika.


Under The Sun, trailer.


Jedna od najznačajnijih eksperimentalnih performerica 20. stoljeća, skladateljica i pionirka elektroničke glazbe Laurie Anderson, u kratkom je vremenu ostala bez majke, supruga Loua Reeda i voljenog terijera Lolabelle. Gubitak ju je inspirirao na snimanje filma u maniri toka svijesti, Heart of a Dog.

U Majstorima doxa gledamo i film o čudima krštenja i neobjašnjivom božjem dodiru, Gates of the Lamb nagrađivanog litavskog redatelja i dugogodišnjeg poznanika ZagrebDoxa Audriusa Stonysa. Tu je i pobjednički dokumentarac Karlovyih Vara, Mallory češke redateljice i dobitnice ZagrebDoxove Nagrade mojoj generaciji Helene Třeštíkove, te kratkometražni film A Long Way From Home američkog redatelja Jaya Rosenblatta, čiju smo retrospektivu imali priliku gledati na ZagrebDoxu 2012. godine.

Komentari

Nema komentara.