Zlatno doba Broadwaya - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Zlatno doba Broadwaya

Zlatno doba Broadwaya

Rick McKay proveo je pet godina na putu obišavši četiri kontinenta ne bi li saznao je li postojalo zlatno doba kazališta. I, ako jest, zašto nije dokumentirano?

t.r. 30.09.2004 0 komentara

Zlatno doba Broadwaya

Postojalo je, dokumentirano nije, pa je stoga 'Broadway: The Golden Age' najvažniji i najambiciozniji film ikad snimljen o najčuvenijoj umjetničkoj formi Amerike. McKay je shvatio da, za razliku od lijepe književnosti, koja se može očuvati novim izdanjima knjiga, i filmova, koji se mogu obnoviti, povijesnim brodvejskim predstavama prijeti zaborav. Za njima ostaju samo sjećanja, koja je jako teško sačuvati. Zato je 'Broadway' došao u pravo vrijeme, kako bi nam ispričao priče o legendama kazališta, njihovom dolasku u New York i sudjelovanju u stvaranju legendarnog stoljeća američkog teatra.

 

McKay je iskoristio možda i posljednju priliku da na filmu zabilježi sjećanja koja postoje samo u glavama publike, i što je mnogo važnije, u glavama sudionika predstava - dok su još živi, naravno. Priče legendarnih zvijezda ilustrirane su izuzetno rijetkim arhivskim snimkama nastupa, kao i njihovim kućnim video snimkama i fotografijama. Redatelj je intervjuirao oko stotinjak brodvejaša i dobio više od 250 sati materijala

 

Film je odlično prihvatila kritika koja je shvatila kritičnu važnost očuvanja ove čarobne povijesti na vrijeme. Važno je da buduće generacije shvatie snagu i važnost živog kazališta, a 'Zlatno doba Broadwaya' bi im mogao poslužiti i kao izvor inspiracije. Kako ne biste mislili da vas lažemo – IndieWire piše da je 'Broadway' jedan od najboljih dokumentaraca godine, na NBC-ju kažu da se radi o 'esencijalnom zapisu povijesti Broadwaya koji svaki čovjek koji ide u kazalište MORA vidjeti', po Dallas Morning Newsu u filmu 'čuda neprestano ponavljaju', a Rolling Stone kaže da film 'ne smijete propustiti jer u njemu ima čarolije'.

 

Rick McKay

 

Koliko je film dobar možda najbolje oslikava podatak da je snimljen i nastavak, jako originalnog naslova 'Broadway: The Next Generation'. U ovom filmu glavni su akteri glumci, pjevači, scenaristi, skladatelji i redatelji koji su došli u New York sedamdesetih, osamdesetih i kasnije. Film je u postprodukciji, a najavu i uvid u neke detalje filma moći će vidjeti kupci DVD-a (koji se očekuje uoči ovog Božića) među dodacima.

 

Mi bismo uistinu željeli dodati još nešto, ali što? Ako se i IndieWire, NBC i Rolling Stone slažu u hvalospjevima oko 'Zlatnog doba Broadwaya', svaka daljnja lamentacija je u najmanju ruku suvišna. Ako vas zanima mišljenje i ostalih novina o filmu, provjerite ga ovdje. Mi vam jedino možemo preporučiti da ovim DVD-om ispod bora razveselite nekoga za Božić...

 

službeni site filma
autor priča o inspiraciji za doc i samom snimanju

Komentari

Nema komentara.