Horor na godišnjem odmoru - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Horor na godišnjem odmoru

Horor na godišnjem odmoru

Pazite da na ljetnim putovanjima ne postanete glavni junak dokumentarca o azijskim zatvorima ili inspiracija za holivudske zatvorske drame.

s.p. 30.06.2008 0 komentara

Horor na godišnjem odmoru

Schapelle Corby (30) imala je odmor iz noćne more - 2005. je u Indoneziji zbog švercanja droge osuđena na 20 godina zatvora. Sretna okolnos je što je tako izbjegla smrtnu kaznu, koja je tamo normalna presuda za dilere. Događaj je imao veliki publicitet, presudu i izricanje kazne uživo su prenosili i u Indoneziji i u Australiji iz koje Corby dolazi.

Redateljica Janine Hosking pratila je slučaj otpočetka i napravila dokumentarac 'Ganja Queen', koji je nedavno imao premijeru i u Americi. Hosking je prije početka suđenja tajno snimala intervjue s Corby u zatvoru, prokrijumčarivši kameru u malu ćeliju. U filmu Corby poriče da je znala za drogu, ali po indonezijskom zakonu mora ukazati na onoga koji je odgovoran da bi dokazala svoju nevinost.

2004. Schapelle je otputovala na Bali svojoj sestri. Ukrcala se s prtljagom u Brisbaneu, presjedala u Sydneyu i sletjela na Bali gdje je podigla prtljagu. Kada je carinik zatražio da otvori torbu, pokazalo se da je u njoj 4 kg marihuane koju u Indoneziji zovu Ganjom. Corby su odmah uhitili, uslikali ju zajedno s drogom, a mediji su je odmah proglasili 'kraljicom Ganje' po čemu je dokumentarac i dobio ime. Njezini odvjetnici tvrdili su da je drogu podmetnuo korumpirani nosač prtljage u Australiji, a tabloidi su sumnjičili čak i njezinu obitelj. Većina u njezinoj domovini misli da je Corby nevina, a da je u svakom slučaju kazna prestroga. 


'Ganja Queen', r: Janine Hosking, trailer

Slične priče o (uglavnom) nevinim Zapadnjacima koji zbog droge završe u azijskim zatvorima već desetljećima inspiriraju i filmaše. Alan Parker je prema istinitom slučaju snimio 'Ponoćni ekspres', film o kalvariji mladića koji kao švercer hašiša završi u turskom zatvoru. Taj film je vjerojatno inspirirao i TV seriju (s tada mladom Nicole Kidman) 'Bangkok Hilton', o Australki koju nakon podmetanja droge osude na smrt u Tajlandu. Slične kazne prijete Joaquinu Phoenixu i Vinceu Vaughnu koji se suočavaju sa strogim (malezijskim!) pravosuđem u 'Povratku u raj', a nevina ženskadija pati u 'Palači s rešetkama', gdje tajlandske zatvore upoznaju Kate Beckinsale i Claire Danes.

Za razliku od nekih navedenih filmova, ova priča zasada nema sretni završetak. Posljednja žalba na presudu je odbijena, pa je Corby pala u depresiju i odbija eventualno služenje kazne u domovini. Redateljica Hosking napominje da će ljudi nastaviti i dalje nagađati što je prava istina, a ističe da se ono što se dogodilo Corby može dogoditi - svakome.

Komentari

Nema komentara.