Kako se Playboy borio za ljudska prava - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Kako se Playboy borio za ljudska prava

Kako se Playboy borio za ljudska prava

Hugh Hefner u novom dokumentarcu pokazuje da nije promovirao samo gole plavuše i seksualni hedonizam, već i neke jako ozbiljne stvari.

s.p. 02.09.2009 0 komentara

Kako se Playboy borio za ljudska prava

Ugledni festival u Torontu imat će dosta glamura na svom red carpetu - dolazi Hugh Hefner sa svojim zečicama! Sljedeći tjedan će se na tom filmskom festivalu održati svjetska premijera 135-minutnog dokumentarca 'Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel' redateljice Brigitte Berman. Hef će sa svojim curama navratiti na premijeru, a onda će raditi ono što najbolje znaju - partijati na promotivnoj zabavi i tako predstaviti film koji dosta pohvalno govori o društvenom angažmanu utemeljitelja Playboya.

Poznato je da Hefner preko magazina promovirao seksualne slobode, no redateljica Berman otkriva da se Hefner borio i protiv političke cenzure i zapošljavao ljude s crnih lista. U svojim Playboy klubovima na američkom Jugu inzistirao je na otvaranju pristupa crncima, a financirao je i pravničku borbu protiv zabrane pobačaja što je na kraju rezultiralo povijesnom odlukom Vrhovnog suda o legalizaciji pobačaja.


Arhivska snimka Hugha Hefnera u kojoj intervjuira svoje prijatelje: Romana Polanskog i Sharon Tate.

Hefner je ispričao da je upoznao redateljicu Berman kada je 1987. osvojila Oscara za dugometražni dokumentarac. Njezin pobjednički film zvao se 'Artie Shaw: Time Is All You've Got' i bio je biografija poznatog jazz skladatelja i svirača. Hefner se obradovao filmu jer je veliki obožavatelj jazza, a onda je saznao da redateljica ima snimljen još jedan jazz dokumentarac, i to o njegovom omiljenom sviraču Bixu Beiderbeckeu.

Poslije toga je bez razmišljanja platio tantijeme za korištenje glazbe u tom dokumentarcu i zatim izdao taj film u svojoj ediciji jazz filmova. Par godina kasnije Berman je posjetila Hefnerovu rođendansku zabavu u njegovom poznatom Playboy Mansionu i uvjerila Hefa da joj da intervju i pristup svojoj arhivi, što je poslužilo kao temelj za dokumentarac.

Film kojeg će javnost uskoro moći vidjeti predstavlja Hefnera kao angažiranog biznismena, ali ne bježi i od njegovog hedonističkog stila. No, to i jest ono zbog čega redateljica misli da će film biti zanimljiv publici: 'Film je pun svega - seksa, glamura, politike, romanse, tragedije i sukoba, a ima i puno iznenađenja o čovjeku o kojem su ljudi mislili da sve znaju.'

Komentari

Nema komentara.