Obama-mama-drama - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Obama-mama-drama

Obama-mama-drama

Dokumentarac o Obaminoj pokojnoj mami ovjekovječit će život žene koja je nadahnula sina na angažiranost i borbu za javno zdravstvo.

s.p. 08.09.2009 0 komentara

Obama-mama-drama

Sljedeće godine počinje snimanje dokumentarca o pokojoj majci predsjednika Obame, Stanley Ann Dunham. Dugometražni dokumentarac zvat će se 'Stanley Ann Dunham: A Most Generous Spirit', a režirat će ga hvaljeni crni redatelj Charles Burnett, poznat po raznim nezavisnim i dokumentarnim filmovima. Burnett je nedavno režirao dokumentarac o prvom predsjedniku nezavisne Namibije, a poznat je po filmovima afroameričke tematike kao što je 'The Wedding' u kojem glumi Halle Berry, a jedna od producentica bila je Oprah Winfrey.


'Majka' - oglas Baracka Obame.

Ovaj film neće se fokusirati na majčinsku ulogu Stanley Ann Dunham, već će prikazati plodnu karijeru ove emancipirane antropologinje. Ona se kao savjetnica USAID-a i stručnjakinja za seoski razvoj angažirala oko kreditiranja žena i ostalih socijalno zakinutih, te je u Indoneziji pomagala poduzetnicama u vrijeme dok ženska prava još nisu bila potpuno prihvaćena. Zbog osjetljivog posla bio joj je ugrožen i život, te je 10-godišnjeg sina Baracka poslala svojim roditeljima koji su živjeli u Havajima. 

Obama je kasnije više puta naglasio da je majka imala najveći utjecaj na njegov život, a tragično je da je 1995. umrla od raka u 53. godini života i nije doživjela najveći uspjeh svog sina. Stoga je i tema ovog filma aktualna jer je posljednja godina njezinog života prošla u strahu od neplaćenih liječničkih računa, a protiv takvog sustava se baš sada bori njezin sin. Sudbinu svoje majke Obama je spomenuo u svojoj kampanji za opće zdravstveno osiguranje, pa se i producenti ovog dokumentarca nadaju da će aktualni predsjednik surađivati i na snimanju filma o svojoj uglednoj mami.

Komentari

Nema komentara.