Michael Moore u Cannesu? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Michael Moore u Cannesu?

Michael Moore u Cannesu?

Michael Moore je snimio novi dokumentarac 'Fahrenheit 911'. Kao što je očito iz naslova, film je jako vruć, a publika u Cannesu bi prva trebala saznati koliko.

22.03.2004 0 komentara

Michael Moore u Cannesu?

Iako Moore ne želi govoriti o sadržaju ('O tome ne treba raspravljati, treba pogledati film.' - izjavio je za Variety), jasno je da tema filma teroristički napad od 11. rujna 2001., tj. razdoblje koje je prethodilo tom događaju, kao i reakcije koje je uzrokovao napad. Dodajmo tome činjenice da je Moore politički angažiran, te da je njegova omiljena meta američki predsjednik George W. Bush. I možemo početi trljati ruke

Neki drugi, malo pričljiviji ljudi, otkrili su da film donosi informacije o međunarodnim stajalištima prema američkoj vanjskoj politici, kao i političke veze između obitelji Georgea Busha i Osame bin Ladena! Stoga će mu neki sigurno zamjeriti da je film snimio kako bi ocrnio Busha (što on apsolutno zaslužuje) tijekom predizborne kampanje. (Naime, Ameri ove godine biraju predsjednika.)

Moore ističe da to nije istina, jer je 'cilj ekipe još prije dvije godine bio izdati film do proljeća 2004. godine, te da termini nisu uvjetovani političkim kalendarom'. Također, u intervjuu Varietyju je rekao kako film će biti gotov za festival u Cannesu, ukoliko uđe u konkurenciju. U to uopće ne sumnjamo, s obzirom da je prošlogodišnje izdanje Cannesa bilo ispod renomea tog uglednog festivala.

Poznata fotografija

A ne smijemo zaboraviti ni da je Thierry Fremaux, glavni selektor filmova u Cannesu, u prvoj godini svog angažmana uspio nagovoriti predsjednika festivala Gillesa Jacoba da prekine tradiciju i uvrsti dokumentarac u program. Naravno, riječ je o Moorevom Oscarom nagrađenom filmu 'Ludi za oružjem', najgledanijem dokumentarcu u povijesti (zaradio 22 milijuna dolara).

'U Cannesu se uglavnom ne prikazuju dokumentarci. No, za 'Ludi za oružjem' su napravili iznimku, i bit ću počašćen ako to ponovno učine.', rekao je Moore. Ma, zna on da hoće, samo je lažno skroman. Kad su to Francuzi propustili priliku da se (nekažnjeno) suprotstave Amerima?

Komentari

Nema komentara.