Ispričnica iz Cannesa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ispričnica iz Cannesa

Ispričnica iz Cannesa

Prvi put u povijesti canneskog festivala članovi žirija su pred novinarima komentirali i argumentirali svoju odluku o dobitniku Zlatne palme.

24.05.2004 0 komentara

Ispričnica iz Cannesa

Ove godine mnogo je toga u Cannesu bilo drugačije nego inače. Festival je bio političniji nego prijašnjih godina, a dio filmova prikazanih u konkurenciji je osim umjetničke imao i značajnu komercijalnu vrijednost. Uzroke takvoj promjeni mnogi su pronašli u ekscentričnosti Quentina Tarantina, predsjednika ovogodišnjeg festivalskog žirija.

Njegova ideja bilo je i organiziranje presice posljednjega dana festivala, nakon proglašenja pobjednika. Veći dio presice okupljeni članovi žirija odgovarali su na novinarska pitanja vezana uz odabir dobitnika Zlatne palme, redatelja Michaela Moorea. Više puta se moglo čuti kako razlozi njegove pobjede nisu politički, nego umjetnički. Tarantino je, navodno, svojim kolegama iz žirija napomenuo kako na njih ne smije utjecati ništa osim same kvalitete filma.

Trka za Palmom je, čini se, bila tijesna. Film 'Old Boy' južnokorejskog redatelja Park Chan-wooka našao se u najužoj konkurenciji, zajedno sa Mooreovim dokumentarcem. Žiri se dosta sporio i oko filma Apichatponga Weerasethakula 'Tropical Malady' koji je naposlijetku dobio posebno priznanje međunarodnog žirija. Rasprava je bila žestoka i oko dodjeljivanja nagrade za najboljeg glumca 14-godišnjem Yuyi Yagiri za ulogu u 'Nobody Knows'. No, složili su se da 'godine nisu važne. Ono što je važno je uvjerljivost izvedbe.' Glumica Tilda Swinton napomenula je kako je žiri ozbiljno razmatrao mogućnost da 'specijalnu nagradu za najbolju komičarsku izvedbu dodijeli Georgeu W. Bushu.'

Canneska šaputanja

Insinuacije o 'političkoj podobnosti' pobjednika članovi žirija su brzo opovrgli. Tarantino je najglasnije inzistirao na tome da je Moore pobijedio samo zato što je imao dobar film. 'Kada sam bio na pozornici s njim znao sam da će se iskopati svo ovo političko smeće,' rekao je i dodao kako je Mooreu šapnuo na uho: 'Želim da znaš da ovu nagradu nisi dobio zbog politike. Dobio si ju jer smo mislili da je to najbolji film koji smo vidjeli.' Inače, Mooreov 'Fahrenheit 9/11' još nije našao američkog distributera.

Novinarima su članovi žirija jasno dali na znanje da odluka o pobjedniku nije donesena naprečac i da je žiri dugo raspravljao o prikazanim filmovima. Sastajali su se svakih nekoliko dana i po četiri-pet sati bi analizirali kandidate. 'Bilo nam je najbitnije da ostanemo pozitivni,' rekla je Kathleen Turner, a Tarantino je dodao da nisu raspravljali o onome što ne valja u filmu, nego samo o onome što ga čini dobrim. Konačne odluke donesene su demokratskim putem - glasovima većine.

Na kraju je Tarantino smijući se otkrio kako je svaki film imao svoje zagovornike 'osim u dva slučaja.' Nije imenovao o kojim se filmovima radi, ali od početka festivala se znalo da dva animirana filma - 'Shrek 2' i 'Innocence' ionako nemaju puno šansi.

Komentari

Nema komentara.