Završen nulti Fantastic Zagreb! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Završen nulti Fantastic Zagreb!

Završen nulti Fantastic Zagreb!

Prvi Fantastični filmski festival pružio je zagrebačkoj publici puno straha i dobre zabave!

s.p. 10.07.2011 0 komentara

Završen nulti Fantastic Zagreb!

Nakon tjedna fantastičnih filmova, u subotu je i službeno završen Fantastic Zagreb Film Festival! Gledatelji su mogli pogledati nove filmove kultnih autora kao što su Takeshi Kitano, Sion Sono i Jee-woon Kim, prikazan je hvaljeni SF 'Čudovišta', a mogla se vidjeti i nizozemska 'Crna voda' koja će doživjeti američku obradu. Osobito su popularni bili bizarni filmovi kao što su 'Djed Mraz iz pakla' i 'Guma', a gledatelji su mogli uživati i u žanrovskim klasicima jugoslavenske kinematografije. Najveći problem bilo je preklapanje projekcija jer Festival želi promovirati projekcije na otvorenom koje se održavaju u večernjim terminima, a to znači da su neki dobri filmovi ostali nepravedno zapostavljeni.

Stoga treba izdvojiti i manje razglašene filmove koji su bili jednako kvalitetni kao i filmovi slavnih autora, ako ne i bolji. 'Crveno, bijelo i plavo' je psihološka drama koja je tako genijalno napisana, režirana i montirana da suptilno prelazi u horor u kojem puno toga ne vidimo, ali osjećamo napetost zbog strašnih stvari koje su neizbježne kada se isprepletu sudbine sje*anih ljudi. Zanimljivo je da film uspjeva reći puno toga o svojim likovima, a ujedno nenametljivo dotaknuti i teme promiskuiteta i AIDS-a, dječjeg zlostavljanja i rata u Iraku.


'Crveno, bijelo i plavo', trailer.

'Faza 7' je argentinska horor komedija o susjedima koji nakon velike krize postaju paranoični i međusobno se pobiju - prikladan film za ove prostore! Ruski 'Buđenje' je zanimljiv film koji isprva izgleda kao pretenciozna priča u stilu Tarkovskog, zatim postaje sentimentalan i 'blesav', a onda slijedi preokret koji objašnjava tu 'blesavoću'. 'Željezna vrata' je dobro izveden niskobudžetni film u stilu 'Kocke' u kojem duhoviti glavni junak uspjeva odlično zabaviti publiku, i to usprkos minimalnom budžetu i broju likova. a 'Smrtna kazna.com' je još jedan japanski horor koji je tako originalan da će ga Amerikanci vjerojatno jednom rimejkati.

Zadnja projekcija Festivala bio je kino maraton 'Igre prijestolja', a taj 'fantasy za odrasle' pun seksa, nasilja i politike odličan je primjer djela koje bismo trebali gledati na velikom platnu, no zasad smo osuđeni na to da ove ozbiljne spektakle gledamo samo na televiziji i događanjima poput ovog. U svakom slučaju, mogli smo vidjeti mnogo zanimljivih žanrovskih filmova iz cijelog svijeta, pa se nadamo da je ovo nulto izdanje samo početak jednog divnog prijateljstva između Festivala i njegove publike.

Komentari

Nema komentara.