Na Tarantinovo mjesto sjeo Emir Kusturica - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Na Tarantinovo mjesto sjeo Emir Kusturica

Na Tarantinovo mjesto sjeo Emir Kusturica

Filmski festival u Cannesu je izabrao čovjeka koji će predsjedati žirijem. Riječ je o našem starome znancu: redatelju Emiru Kusturici.

h.p. 20.01.2005 0 komentara

Na Tarantinovo mjesto sjeo Emir Kusturica

Cannes voli Kusturicu, a i Kusturica Cannes. 1985. godine njegov 'Otac na službenom putu' nagrađen je Zlatnom palmom, a jednak uspjeh deset godina kasnije desio se i 'Undergroundu'. Redatelji s dvije Zlatne palme na kontu baš i nisu česta pojava, a Kusturica ima i još jednu nagradu s prestižnog francuskog filmskog festivala: onu za najbolju režiju priskrbio mu je 'Dom za vešanje' 1989. godine. Novo poglavlje u sretnom braku Cannesa i Kusturice piše se ovih dana jer je bosanski (ili srpski?) redatelj predsjednik žirija 58. izdanja festivala u Cannesu koji je na rasporedu od 11. do 22. svibnja tekuće nam godine. Što je na sve rekao Kusturica? Prvo malo patetike: 'Više sam puta rođen u svom životu, a mjesto jednog od tih rođenja upravo je Cannes.'

A odmah potom i pokoja čvrsta, balkanski odlučna: 'Moja je dužnost sačuvati vrijednosti festivala. Cilj mi je staviti artizam i estetiku u središte zanimanja.'

Uopće ne sumnjamo da je to prvenstveno upućeno Quentinu Tarantinu, prošlogodišnjem predsjedniku žirija. O lanjskim zbivanjima na Francuskoj rivijeri odavno smo sve rekli, no podsjetimo da se mnogima i nije svidjela politizacija koju su sa sobom iz SADa dovukli Tarantino i Moore.

p.s.
Kad smo već kod predsjedničkih funkcija spomenimo da je prije dva dana Martin Scorsese
proglašen počasnim predsjednikom bečke Kinoteke, jedne od najvažnijih institucija takve vrste u Europi. Kinoteku je osnovao austrijski redatelj Peter Kubelka 1964. godine, a danas je u njenom fondu pohranjeno više od 20 000 naslova. Scorsese jo poznat po svojim nastojanjima da se sačuvaju svi dokumenti iz svijeta filma, a 1990. zajedno sa još sedam američkih redatelja (Woody Allen, Francis Ford Coppola, George Lucas, Stanley Kubrick, Sydney Pollack, Robert Redford i Steven Spielberg) osnovao je The Film Foundation upravo u te svrhe.

Ajde bar ga nekakva utjeha čeka ukoliko Oscar i ove godine zaboravi pozvoniti na njegova vrata...

Komentari

Nema komentara.