Canneske pripreme - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Canneske pripreme

Canneske pripreme

Famozni Film Festival de Cannes za ovu nam je godinu pripremio još jedno iznenađenje – priliku za prikazivanje kinematografija malih zemalja.

m.n. 24.03.2005 0 komentara

Canneske pripreme

Već opasno miriše svibanj, a osim kratkih majica i raspoloženja pred odmor, već nam tradicionalno, 58. godinu za redom, donosi uvijek razigrani Festival de Cannes. Na Azurnoj se obali pripreme već zahuktavaju, kao što i dolikuje prvom od A-listerskih festivala.

Osim što će žiriju predsjedati Emir enfant terrible Kusturica, ovih je dana najavljeno da će domaćica velebne ceremonije biti slatka Cecile De France ('Krvava romasa'), a 11. svibnja pripast će joj i čast otvorenja festivala.

No, objavljeni su još zanimljiviji detalji – ove godine se u Cannesu pod naslovom 'Tous les Cinemas du Monde' uvodi novi običaj prezentacije kinematografija manjih zemalja. U sklopu nove programske sekcije, festivalski oci naumiše dati prostora entuzijastima koji ipak uspijevaju stvarati u malim zemljama, podržati ih u njihovim nastojanjima te im dati neku motivacijsku injekciju.

Bit će pozvano šest zemalja, svaka od pozvanih prezentirat će pažljivu selekciju svojih filmova, a prostor će dobiti oni najnoviji pa čak i nedovršeni filmovi koji reflektiraju kulturalni identitet zemlje i jedinstven način ekspresije.

I za kraj, spomenimo još podatak da će Alexander Payne, redatelj 'Sidewaysa' biti predsjednik Un Certain Regard žirija koji okuplja novinare i filmske stručnjake diljem svijeta. Takva odluka ne začuđuje s obzirom na njegov prošlogodišnji uspjeh, a u narednom periodu možete očekivati cijeli niz sočnih tričarija koje festival znače.

Komentari

Nema komentara.