Visokokalorična canneska ponuda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Visokokalorična canneska ponuda

Visokokalorična canneska ponuda

Od 11.- 22. svibnja svim će filmašima porasti temperatura. Na Azurnoj je obali špica, s već viđenom plejadom poznatih, svima mastima premazanih faca.

m.n. 20.04.2005 0 komentara

Visokokalorična canneska ponuda

Uz već ustaljen mix glamura i posha, ljepotana(ica) te crvenog tepiha, galopirajuće nam dolazi 58. po redu Festival de Cannes. Za njega je, kao što već dobro znate, zabezeciran mjesec svibanj, a kako je jučer objavljena ovogodišnja selekcija, možemo ustvrditi da se u ovom izdanju festival vraća na stare, artističke temelje ili je to zbog već viđenih i svim mastima premazanih veterana.

Koliko je takav zaokret vezan uz rad Quentina Tarantina koji je prošle godine predsjedavao žirijem, nije službeno objašnjeno. No, svojih će pet minuta ove godine dobiti stari egizbicionisti poput Gusa Van Santa, Larsa Von Triera, Wima Wendersa i Jima Jarmusha, što definitivno znači da će trka za Zlatnu palmu biti tijesna, a da Kusturici (predsjedniku žirija) posao neće biti lak.

Čast za otvaranje pripala je francuskom filmu 'Lemming' (naslovna) redatelja Dominika Molla, koji je također u konkurenciji, dok će svjetla pozornice ugasiti film Marthe Fiennes, 'Cromophobia', s njezinim bratom Ralphom u glavnoj ulozi.

Što se već poznatih, a i nagrađivanih imena tiče, Van Sant dolazi s filmom 'Last Days', Von Trier s 'Manderlayom', drugim nastavkom iz američke trilogije, David Cronenberg s 'A History of Violence', četverostruki canneski pobjednik Wenders s 'Don't Come Knocking' dok će se Jarmush predstaviti s 'Broken Flowers'.

Ostatak će kolača s pravom ići na redateljski debi Tommya Lee Jonesa, 'The Three Burials of Melquiades Estrada' i Rodriguezov 'Sin City' te 'Star Wars-Episode III –Revenge of Sith' koji nije u natjecateljskoj selekciji.

Što se popratnih događaja tiče, osim brda shortova, dokumentaraca i special screeninga, u dijelu programa pod nazivom 'L'Atelier du Festival' naći će se nedovršeni filmovi osamnaestorice mladih autora širom svijeta koji će upravo u Cannesu moći rješiti problem produkcije, dok će u već spominjanom Tous les Cinemas du Monde biti predstavljene rijetko viđene kinematografije Južne Afrike, Maroka,Meksika, Perua, Austrije, Šri Lanke i Filipina.

Konkurencija:
Lars Von Trier - Manderlay
Gus van Sant - Last Days
Wim Wenders - Don’t Come Knockin’
Marco Tullio Giordana - Once You Are Born
David Cronenberg - A History of Violence
Michael Haneke - Hidden
Dominik Moll - Lemming
Luc and Jean-Pierre Dardenne - L’Enfant
Arnaud i Jean-Marie Larrieu - Peindre ou faire l’amour
Jim Jarmusch - Broken Flowers
Roberto Rodriguez i Frank Miller - Sin City
Atom Egoyan - Where The Truth Lies
Hou Hsiao-Hsien - The Best Of Our Times
Johnny To - Election
Wang Xiaoshuai - Shanghai Dreams
Amos Gitai - Free Zone
Kobayashi Masahiro - Bashing
Carlos Reygadas - Batalla En El Cielo
Tommy Lee Jones - The Three Burials Of Melquiades Estrada
Hiner Saleem - Kilometre Zero

još detalja na službenom siteu

Komentari

Nema komentara.