Još uvijek brojimo canneske delicije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Još uvijek brojimo canneske delicije

Još uvijek brojimo canneske delicije

Pozornost vam vabimo na dijelove programa koji se zovu Un Certain Regard, Directors Forthnight i Cannes Clasics.

filmski.net 29.04.2005 0 komentara

Još uvijek brojimo canneske delicije

O službenoj smo vas konkurenciji ovogodišnjeg izdanja Cannes film festivala obavijestili prije desetak dana, što se nudi – klik! pa saznaj, na ovom mjestu nastojat ćemo vama znatiželjnicima ukratko predstaviti djeliće bogatih popratnih programa koji bi se mogli ukratko opisati – nema čega nema, debitanata, starih lisaca, pokojnika, uskrsnulih kopija…. Ajmo redom.

Un Certain Regard – čast prvoga prikazanoga dopala je dvanaesti po redu film Kim Ki Duka, 'Hwal' (The Bow), što je ujedno i prvi put da se neki od njegovih filmova prikazuje u Cannesu, koliko god vam to čudno zvučalo. Film priča o jednom šezdesetogodišnjaku koji, zaljubivši se u šesnaestogodišnjakinju, čeka da ista dobije menstruaciju ne bi li je oženio, a kako smo vas na vrijeme o svemu obavijestili – provjerite detalje ovdje. Društvo će mu praviti zbilja šareno, internacionalno društvo još dvadeset filmova, među kojima i devet debitanata, što i nije čudno jer ova kategorija služi kao 'discovery section' festivala. Provjeri sve naslove - klik!

Directors Forthnight – i u okviru ove sekcije, koja slovi kao mjesto gdje se prikazuju elitističke, višeslojne filmske priče, prikazati će se dvadeset i jedan uradak, među kojima ističemo 'Factotum'  (naslovna) norveškog redatelja Benta Hamera kojemu je ovo treći put da gostuje u DF-u (1995. 'Eggs', 2003. s fantastičnim 'Kitchen Stories'). Factotum je ekranizacija knjige Charlesa Bukowskog, a u glavnim ulogama su Amerikanci Matt Dillom, Lilli Taylor i Marisa Tomei. Vrući sandenski film, hororac Grega McLeana 'Wolf Creek', američka je uzdanica, dok ih ipak naviše ima Francuska - čak četiri filma. Selekciju će zatvoriti projekcija iranskog filma 'The Iron Island' Mohammada Rasoulofova o beskućnicima koji su okupirali napušteni brod.

Cannes Classics – po drugi, još uvijek ne jubilarni put, u klasičnoj festivalskoj sekciji posjetitelji će moći uživati u meksičkim filmskim pričama koje uživaju tretman 'tribute to'. Među njima su svoje mjesto našli i friško ušminkani film Luisa Buñuela iz 1950. 'Los Olvidados', te mala retrospektiva meksičkog glumca i redatelja, umrlog Emilia Fernandeza. U slavu stogodišnjice rođenja, također umrlog, britanskog redatelja Michaela Powella – naramak filmova je pripremljen, kao i nekoliko filmova koji su restaurirani pod paskom Film Foundationa (osnovan od strane Scorsesea i sedam drugih američkih redatelja); Jean Renoirov 'The River'Satyajit Rayev 'Pather Panchali', recimo.

Brisati će se i prašina s legendarnog statusa Jamesa Deana, od čije smrti je prošlaokrugla brojka od pedeset godina, s sve će to biti popraćeno  premijeromv dokumentarca Michaela Sheridana 'Forever Young', projekcijama filmova 'Istočno od raja' i 'Buntovnik bez razloga' te izložbom Deanovih fotografija by Dennis Stock. Nekoliko će vrijednih dokumentaraca  o samom filmskom umijeću također naći svoje mjesto u areni. O naslovu 'Shadowing the Third Man' autora Fredericka Bakera smo vam već pisali, pa se malo prisjetite.

To je, naravno samo djelić programa, sa svim ostalim događajima i multilemama 'gdje otići i što sve gledati', neka se muče 'nesretnici' koji će biti na mjestu događaja.

Komentari

Nema komentara.