Can-Can Cannes - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Can-Can Cannes

Can-Can Cannes

No dobro, nije da su se baš podizale suknje, pokazivale podvezice i bogato rublje, no Cannes je definitivno razgolitio svoje gležnjeve, te razjapio novčanike.

m.n. 12.05.2005 0 komentara

Can-Can Cannes

Iako smo vam o famoznom Cannesu, kako se i priliči, rekli gotovo sve, ostaje nam da dostojno popratimo tih dvanaest dana filmovanja, biznisa i sklapanja basnoslovnih dealova. Crveni tepih je, kao što znate, prostrt jučer, a ako je po prvim dojmovima suditi, prvi je dan festivala bio mračan. Naime, gala je večer otvorio francuski uradak 'Lemming' redatelja Dominica Molla, zavijen o tonove nasilja, destrukcije i paranoje. Na pravi Hitchcocockov način!

I sam je Moll bio iznenađen što upravo njegov film otvara festival, jer je nekakva tradicija ipak bila da to učini nešto komercijalniji naslov. Što se ostalih jučerašnjih naslova tiče, nastavilo se u istom depresivnom tonu, s još mrvicu politike - nakon trilera je uslijedio film 'Kilometer Zero' redatelja Hinera Saleema koji je rođen u Iraku, a portretira rat s iranskim im susjedima.

Svoje je rekao i ovogodišnji predsjednik žirija (naslovna), naš stari znanac Emir Kusturica: 'Svi naslovi u konkurenciji bit će procjenjivani isključivo prema njihovoj estetici, a ne po box-office potencijalu', što je i logičan slijed prisutnosti mnogih poznatih autora. Kusturica se ipak nije dao u kritiziranje prošlogodišnjeg pobjednika, 'Fahrenheit 9/11', nego je još dodao da u priču o estetici ulaze i moralnost i emocije.

Kao što se događaju ovih formata i priliči, puknuše i prve glasine i dealovi. Krećemo od Davida Lyncha koji je za svoj strogočuvani projekt 'Inland Empire' već našao distributera. Bit će to francuski StudioCanal, a netko od kupaca je navodno izjavio 'To je film unutar filma. Nema nikakvog predloška, niti scenarija'. U filmu, koji se snima u posljednje dvije godine, navodno glume Laura Dern, Justin Theroux, Harry Dean Stanton te Jeremy Irons, a premijera bi trebala biti dogodine, također u Cannesu.

Rukave su već od prvog dana zasukala i braća Weinstein, svježi i prpošni nakon odvajanja od Miramaxa. U Cannesu zastupaju i Miramaxove i filmove koji se prodaju pod kompanijom Weinstein Co, a posebnu će pažnju pridati pozicioniranju naslova 'The Brothers Grimm' u režiji Terrya Gilliama te krimića 'Killshot' Johna Maddena. Madden će na posebnom eventu prezentirati film u kojem glume Viggo Mortensen, Diane Lane, Mickey Rourke te Justin Timberlake, dok će se za distribuciju pobrinuti komapnija Quentina Tarantina.

Do sutra!

Komentari

Nema komentara.