Nesposobni Hrvati u Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nesposobni Hrvati u Cannesu

Nesposobni Hrvati u Cannesu

Domaći novinari s lica mjesta javljaju o neuspješnom i nekompetentnom predstavljanju hrvatskih filmova u Cannesu. Čitaj zašto!

i.a. 23.05.2006 0 komentara

Nesposobni Hrvati u Cannesu

Novinar Večernjeg lista javlja o novoj sramoti koja je zadesila od početka krivo postavljen štand hrvatskih filmova na canneskom festivalu. Povod bujici negativnih komentara jest novi potez gospođe Antonie Dubravke Carnerud koja je sa hrvatsko-slovenskog štanda fizički izbacila redateljicu Ivonu Juku ('Što sa sobom preko dana'). / ukoliko već niste, ne propustite pročitati tekst na FILMSKOM o zapanjujućem razgovoru s gospođom Carnerud uoći odlaska u Cannes /

'Štand je otvoren od devet ujutro do osam navečer i tada zatvaramo. Bilo je 21.30 i gospođu Juku morala sam zamoliti da izađe van. Ne vidim gdje je tu problem – izjavila je gospođa Carnerud za Večernji list, no priča redateljice Juke potpuno je drugačija, a u istoj joj se pridružuju i sestra Anita Juka (producentica 4 Film) i Maja Vukić, volonterke na hrvatskom štandu: 'Za razliku od ostalih štandova, koji su okupljalište filmaša, gospođu Carnerud jako iritiraju okupljanja i više joj se sviđa štand koji je prazan.' Još je dodala da se autorima ne dopuštaju postavljanja plakata filmova na prozore paviljona, što je na drugim mjestima običaj, inzistira se da se pored filmova ne ističu njihovi festivalski uspjesi (?!), zamjera veliki broj nepotpunih informacija o filmovima i neizrađivanje promidžbenog DVD-a te nepostojanje podataka o hrvatskim festivalima (Motovun, ZagrebDox npr.)

Gospođa Carnerud se pak ne da te izjavljuje da 'misli da je sve dobro odrađeno, ali i da vjeruje da će biti pametniji sljedeće godine'. Ilustracije radi, dopisnik iz Cannesa usporedio je uspjeh projekcija dvaju hrvatskih filmova; 'Karaule' Rajka Grlića i 'Puta lubenica' Branka Schmidta. Kako je 'Karaula' nastala u koprodukciji s Bosancima, isti su upleli svoje prstiće i u organizaciju projekcije koja je napunila dvoranu (35ak mjesta) dok je od domaćih 'snaga' organizirana projekcija Shmidtovog filma privukla desetak ljudi.

Postoji li itko tko će preuzeti odgovornost oko gotovo pa uludo utrošenih naših novaca za predstavljanje hrvatskoga filma, pitam se ja. Hoće li se gospođa Carnerud, inače slobodna filmska umjetnica, montažerka, nakon ovog 'dobro odrađenog posla' ipak povući u sigurnost polarnih švedskih noći, gdje je bila i proteklih desetak godina...? Možda je dorasla filmu kao takvom, no filmu kako hrvatskom filmu evidentno - nije.

naslovna fotografija - Antonia Dubravka Carnerud / izvor samoborskiglasnik.net

Komentari

Nema komentara.