Cannes blitz: podbacili Coppola i Kaurismaki - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes blitz: podbacili Coppola i Kaurismaki

Cannes blitz: podbacili Coppola i Kaurismaki

'Babel' Gonzaleza Inarritua i Almodovarov 'Volver' imaju solidna dva palca gore. Aki Kaurismaki i Sofia Coppola zasad su najveća razočaranja.

p.h. 25.05.2006 0 komentara

Cannes blitz: podbacili Coppola i Kaurismaki

U nastavku canneskog festivala apsolutnom dosadašnjem favoritu, filmu 'Volver' Pedra Almodovara, pridružio se 'Babel' ('Babilon') Alejandra Gonzaleza Inarritua (naslovna), dok je među kritičarima dva palca gore dobio i 'Red Road' Andree Arnold. Najveća iznenađenja 59. festivala su podbačaji 'Lights In the Dusk' Akija Kaurismakija i 'Marie Antionette' Sofie Coppole.

U ponedjeljačkom buntu prikazan je 'Il Caimano' Nannija Morettija, pogled proslavljenog talijanskog filmaša na ex premijera Silvia Berlusconija ispričan kroz priču o neuspješnom B redatelju čiji se život raspada, sve dok mu u ruke ne dopadne scenarij o bivšem talijanskom premijeru. Politički je nabijen Morettijev film stigao par mjeseci prekasno, slažu se svi, referirajući se na ishode travanjskih izbora. Više na BBC-u.

Aki Kaurismaki se u natjecateljskom dijelu programa predstavio filmom 'Lights In the Dusk', finaleom trilogije u koju spadaju i 'Drifting Clouds' i 'Čovjek bez prošlosti', no za razliku od potonjeg, s kojim je na Cannesu 2002. pokupio Grand Prix, ova priča o zaštitaru kojem fatalna plavuša pomrsi račune, svojevrsna Kaurismakijeva posveta film noiru, nije oduševila kritičare, zamjeraju mu nedostatak vica, iskričavosti i mašte. Više pročitajte u osvrtu Jurice Pavičića.

Lights In the Dusk, Aki Kaurismaki

Nogometne poklonike oduševio je poetski portret slavnog francuskog nogometaša, 'Zidane - portret za 21. stoljeće' redatelja Phillippea Parrenoa i Douglasa Gordona koji je bio prikazan u off programu u ponedjeljak. 17 kamera pratilo je Zizoua kroz par sati na utakmici Real:Villareal 2004, a rezultat su nevjerojatni kadrovi praćeni navijačkim ovacijama, tišinom i nogometaševim mislima...

U utorak je službenom favoritu, Almodovaru, pridružen još jedan, Meksikanac Alejandro Gonzalez Inarritu. Njegov višejezični film 'Babel' bavi se odnosom roditelja i djece kroz likove dvoje turista (Cate Blanchett i Brad Pitt), a kompleksna priča prati četiri linije radnje na tri kontinenta. Publika i veći dio kritike oduševljen je filmom, dok neka filmska pera smatraju da je kompleksni scenarij bio pomalo prevelik zalogaj za Gonzaleza i službenog mu scenarista Guillerma Arriagu.

Kod kritičara Jutarnjeg lista nešto je bolje prošao 'Flanders' ('Flandrija') francuskog redatelja Brune Dumonta kojem je ovo treće pojavljivanje na Cannesu. Film prati besmisao rata kroz priču o mladim flandrijskim momcima koji odlaze na ratišta u udaljene zemlje ne znajući ni za što se bore. Prosječna ocjena tog filma kreće se oko trojke.

Babel, Alejandro Gonzalez Inarritu

Izrazito nepovoljne kritike stigle su na račun Coppoline 'Marie Antoinette', koja je prije festivala slovila kao jedan od favorita. U 'Mariji Antoinetti', koju kritičar Jutarnjeg lista naziva zanimljivim promašajem, redateljica je napravila snažan stilski i žanrovski zaokret (u odnosu na 'Lost In Translation') u portretu omražene francuske kraljice zamiješavši storiju o njenim danima na dvoru s rock soundtrackom koji, složni su kritičari, odvlači pažnju van granica filma, te začudnim momentima kao što je Antoinettin odlazak u disko. Gluma Kirsten Dunst, Jasona Schwartzmanna i Asie Argento jednoglasno je pohvaljena (vidi izvještaj s Reutersa), a Coppola je, čuvši negativne komentare svog film izjavila: 'Bilo kakav komentar vrijedniji je od njegova izostanka. Nisam radila film za sve, nekom će se možda svidjeti.' Vidi izvještaj i komentare s BBC-a.

Socijalna drama Lucasa Belvauxa, 'The Right Of the Weakest' zaradila je najgore ocjene od svih filmova u konkurenciji dosad, pa se mnogi pitaju kako se film tamo našao. U ocjenjivanju Belgijančevog krimića o grupici otpuštenih radnika željezare koji iz očaja odluče opljačkati sef tvrtke koja demontira tvornicu, kritičari su se poslužili riječju iz naslova filma: The Weakest...

Komentari

Nema komentara.