Zlatna palma Kenu Loachu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatna palma Kenu Loachu

Zlatna palma Kenu Loachu

Zlato irskoj ratnoj drami, 'The Wind That Shakes The Barley', no dosadašnji favoriti Almodovar, Inarritu i Arnold ipak nisu ostali praznih ruku.

i.a. 28.05.2006 0 komentara

Zlatna palma Kenu Loachu

Suprotno svim dosadašnjim predviđanjima o dobitniku Zlatne palme ('Volver', 'Babel') ista je otišla na ruke socijalno angažiranog britanskog redatelja Kena Loacha za film 'The Wind That Shakes The Barley', drami o irskoj borbi za nezavisnost 20ih godina prošlog stoljeća. Redatelj, kojemu je ovo 13. film na Cannesu, 8. u samoj konkurenciji, je u intervjuima prije no što je preuzeo vrijednu nagradu jasno povukao paralelu između tadašnje irske borbe protiv imperija i današnje američke okupacije Iraka. Predsjednik žirija, Wong Kar Wai, naglasio je da je odluka o pobjedniku bila – jednoglasna.

Grand Prix festivala dodijeljen je filmu 'Flanders' francuskog redatelja Bruna Dumonta koji priča o besmislu rata kroz priču o mladim flandrijskim momcima koji odlaze na ratišta ne znajući ni za što se bore. Mada redatelj ne definira uzroke rata, a film je jasna referenca na sukob Iraka i Afganistana.

Nagrade za najboljeg redatelja i za najboljeg scenaristu podijelili su najveći favoriti za Zlatnu palmu, Meksikanac Alejandro Gonzalez Inarritu za 'Babel', višeslojnu priču o odnosima roditelja i djece ispričanu kroz likove dvoje turista (Blanchett i Pitt) i Španjolac Pedro Almodovar za 'Volver', crnokomedijašku posvetu svom rodnom kraju, pokrajini La Manchi, i živopisnim likovima koji ju nastanjuju.

Osim dobrom scenariju, u ovom slučaju dobro podebljanom osobnim iskustvom, 'Volver' uspjeh duguje i svojim glumicama; Penélopi Cruz, Carmen Maura, Loli Dueñas, Chus Lampreave, Yohani Cobo i Blanci Portillo koje dijele nagradu za najbolju glumicu. Isti se slučaj ponovio i kod nagrade za najboljeg glumca; Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Roschdy Zem i Bernard Blancan nagrađeni su za svoj doprinos filmu 'Days fo Glory' redatelja Rachida Bouchareba koji priča o ulozi sjevernoafričkih vojnih trupa u obrani Francuske za vrijeme 2. svjetskog rata.

Volver, nagrada za žensku ulogu pripala je šestorici glumica

Debitantica u dugometražnoj igranoj formi, prošlogodišnja dobitnica Oscara za kratki film 'Wasp', Britanka Andrea Arnold, dobitnica je Nagrade žirija za film 'Red Road' o ženi čiji je posao monitoriranje ulica Glasgowa pomoću bezbrojnih nadzornih kamera, a sama radnja uzburka se kada na jednom monitoru prepozna čovjeka koji joj je automobilom pregazio supruga i dijete te krene putovima osvete.

Nagrada Camera d'Or, koja se dodjeljuje najboljem debitantu na festivalu, pripala je Rumunju Corneliu Porumboiu za film 'A Fost sau n-a fost?' prikazan u programu Directors' Fortnight.

O dobitniku druge Zlatne palme, one za kratki film, a to je ove godine 'Sniffer' redatelja Bobbia Peersa, pišemo vam u posebnom tekstu pa se ne propustite upoznati s njime, ali i njegovim konkurentima.

ps. dugoočekivana i izviždana 'Maria Antoinetta' Sofie Coppole ipak se 'ogrebala' za nagradu i to francuske nacionalne edukativne prirode, a zasluge leže u njenim 'umjetničkim, kulturološkim i edukativnim kvalitetama'. Nagrađeni će film biti upakiran u dvd-rom (film plus dokumentacija koja će pratiti produkciju filma i rad redateljice) i kao takav će se koristiti u radu profesora sa studentima filma. Prijašnji pobjednik u ovoj kategoriji je i Kusturičin 'Život je čudo' (2004).

Komentari

Nema komentara.