Zli rasplesani mrtvaci - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zli rasplesani mrtvaci

Zli rasplesani mrtvaci

Manija za adaptacijama zahvatila i kazalište! 1. studenog u New Yorku praizvedbu će imati 'Evil Dead, The Musical' temeljen na trash hororima Sama Raimija.

m.k. 29.10.2006 0 komentara

Zli rasplesani mrtvaci

U cijelom engleskom govornom području najviše bizarnih (ali i kreativnih) ideja imaju Kanađani. Nije nužno riječ samo o redateljima (Cronenberg, Egoyan, Maddin) nego i o entuzijastima koji dođu na ideju da naprave mjuzikl prema kultnim trash filmovima Sama Raimija, a onda tu ideju provedu u djelo.

Mjuzikl se temelji na Raimijevim filmovima 'Evil Dead' (1981) i 'Evil Dead 2' (1987), a radnja prati onu iz filma. Skupina napaljenih (zar može biti ikako drugačije?) tinejdžera zapne u izoliranoj kolibici usred šume gdje nailaze na drevnu knjigu 'Necronomicon'. Čitajući je oslobađaju sile mraka i jedan po jedan pretvaraju se u krvožedne demone.

Autori su ostali vjerni trash poetici originala pa motornih pila, pušaka, kotrljajućih glava i otkinutih udova ne fali. Čak su prva dva reda nazvana 'The Splatter Zone' jer publika ima priliku biti poprskana lažnom krvlju. Autori su pripremili i posebne pončo ogrtače, no kako navode na originalnom sajtu, ekipa više voli biti zalivena.

Predstavu su režirali Christopher Bond i Hinton Battle (trostruki dobitnik kazališne nagrade Tony za glumu u mjuzilklu), a glumačka ekipa uglavnom ima više iskustva u kazalištu nego na filmu. A kako je riječ o žanru u kojem se pleše i pjeva, za predstavu su napisani posebni songovi npr. 'All The Men In My Life Keep Getting Killed By Candarian Demons', 'What The Fuck Was That' i 'Look Who`s Evil Now'.

Evil Dead, The Musical, r. Christopher Bond, Hinton Battle

Cijeli pothvat zapravo podsjeća na mjuzikl 'The Rocky Horror Show' Richarda O`Briena koji je nastao djelomično kao homage campy sci-fi hororima 50ih, a djelomično kao njihova parodija. Praizveden 1973. u Londonu, pobrao je nagradu londonskih kazališnih kritičara, dok je su ga američki kolege sasjekli. Filmska inačica predstave iz 1975. priča je za sebe.

'Evil Dead, The Musical' pretpremijerno se prikazuje tijekom listopada, dok će pravu premijeru doživjeti 1. studenog ove godine u New Yorku, pred tamošnjim 'zloglasnim kritičarima'.

'Bez obzira tko ste, ovu ćete predstavu obožavati' hvali se ekipa, a ima i razloga jer su reakcije za sada bile uglavnom pozitivne. Publika stoji i po 10 sati u redovima kako bi došli do ulaznice, a dobio je i pozitivne kritike fanova serijala i medija, pa tako i na Aint It Cool News, gdje se hvali sve – od samosvjesnosti materijala pa do izbora glumaca.

Čak se i Samu Raimiju svidjela ideja, pa je autorska prava za sada odlučio ne naplatiti. `O detaljima ćemo poslije´, kaže on. 

službeni site
myspace.com/evildeadthemusical  

Komentari

Nema komentara.