Traileri iz – pakla! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Traileri iz – pakla!

Traileri iz – pakla!

Strah! Strava! Užas! Horor! Bjež'te glavom bez obzira, dolaze tako spektakularni horor traileri, da ih mora predstaviti plejada uglednih redatelja.

s.p. 10.07.2007 0 komentara

Traileri iz – pakla!

Trailers From Hell je nova, fanovska web stranica za ljubitelje klasičnih hororaca u kojima su glavni likovi (i koljači i žrtve) odrasli ljudi, a ne tinejdžeri, a umjesto specijalnih efekta važnije su im ideje i stil. Osim što je to doba (sredina prošlog stoljeća) bilo zlatno doba za autore horora, bilo je i doba autorskih trailera, za razliku od današnjih foršpana pod kontolom oglašivačkih i marketinških odjela koji anketama i fokus grupama testiraju stavove publike i prilagođavaju i filmove i trailere ciljanoj publici. 

Jedan od slogana ovog sajta je i da 'loš film može imati dobar trailer', no daleko od toga da sajt predstavlja loše filmove. Istina, filmovi spadaju u 'prezreni' žanr horora i eksploatacije, no 'Grindhouse gurui', kako sebe predstavljaju priređivači, nemaju ništa protiv staromodnih, niskobudžetnih hororaca o ludim znanstvenicima, ukletim kućama i bizarnim čudovištima. A još više ih fasciniraju stari traileri, uviijek besramno bombastični i direktni, a često i bolji nego filmovi koje su najavljivali. 

Staro je pravilo da je trash filmove uvijek dobro gledati s nekim duhovitim frendom koji će sipati kul komentare, a zato je dobro imati kultne filmove na specijalnim izdanjima DVD-a, s komentarima zanimljivih redatelja. E, ovaj site  nudi nešto drugo – trailere s kool komentarima! Možete pogledati trailer u originalnom izdanju ili uz duhovite komentare filmaša, a idealna opcija je prvo pogledati trailere, a zatim ih vrtiti uz komentare. 

Legendarni redatelj 'Gremlina' Joe Dante i njegova produkcijska kuća Metaluna Productions najzaslužniji su za pokretanje ovog sajta, na kojem je Dante okupio i druge velike redatelje horora. Sam Dante i te kako zna što su horori, a i što su foršpani – počeo je karijeru kao montažer trailera za horore Rogera Cormana, a kasnije je režirao kultni horor 'Zavijanje'. Nedavno je snimio par epizoda televizijskog horor serijala 'The Masters of Horrors' (koji se pušta na kabelskoj), a i ostali njegovi suradnici imaju iskustva u stvaranju horora. 

Mick Garris je jedan od kreatora spomenute serije 'Masters of Horror', a radio je i na TV adaptacijama romana Stephena Kinga ('The Shining'). Mary Lambert je ugledna redateljica glazbenih spotova, ali i jedna od rijetkih horor redateljica, autorica hororaca 'Pet Sematary' i 'Pet Sematary 2'. John Landisa ne treba previše predstavljati, uz dosta kultnih komedija poput 'Braće Blues', napravio je i odlične horore poput 'Američkog vukodlaka u Londonu', a i jedan od najutjecajnijih spotova ikad, horor spot s Michaelom Jacksonom 'Thriller'.  

Sajtu koji vrti serijal otkačenih trailera (a koje možete pogledati i preko mobitela), dobra vam je prilika da se uz pomoć vrsnih režisera upoznate s već zaboravljenim klasicima žanra. Dante tako komentira filmove 'The Terror' and 'The Unearthly', redatelj 'Shaun of the Dead' Edgar Wright priča o Bavinom 'Danger: Diabolik', Mick Garris secira 'House on Haunted Hill' (uvijek govorimo o starim klasicima, a ne  o *!'#  rimejcima), a John Landis govori o svom iskustvu gledanja 'The T.A.M.I. Show live'.  I kao što najavljuju dobri traileri - to nije sve! 

U budućnosti dolazi još trailera, i to za 'The Incredible Petrified World', 'X - The Man with the X-Ray Eyes','The Fall of the Roman Empire' i 'Dr. Terror's House of Horrors' ( ma tko ne voli TAKVE naslove?). Onda će se u komentare uključiti i Mary Lambert, koja će analizirati 'Village of the Damned', a komentatorima se pridružuje i zvijezda niskobudžetnih horora Larry Cohen ('It's Alive').  

Kao što ni najbolji traileri ne mogu zamijeniti gledanje filmova, tako ni ova najava ne može dočarati iskustvo kul trailera, zato trkom na sajt Trailera iz pakla i – uživajte u strahu.

Komentari

Nema komentara.