Blagdanologija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Blagdanologija

Blagdanologija

Za sve vas kojima su dosadile maratonske najave sladunjavih blagdanskih filmova na TV, složili smo alternativnu ponudu. Tko preživi – pričat će.

filmski.net 22.12.2006 0 komentara

Blagdanologija

Isijavanje (Shining, 1980) Stanleya Kubricka – Puno snijega, ukleti hotel i obitelj na okupu. Mogla je to biti obiteljska idila da duhovi koji posjećuju raspoloženog Jacka Nicholsona imalo nalikuju na one iz Dickensove `Božićne priče`. Izolacija, alkohol i izmučena savijest transformiraju Nicholsona u poludjelog Djeda Mraza koji nema vreću s poklonima, ali ima sjekiru i ne spušta se kroz dimnjak, nego sjekirom razvaljuje vrata i viče: `Heereeeee`s Santa!!`. Ili Johnny?

Božićna pustolovina (The Nightmare Before Christmas, 1993) Henrya Selicka - Blagdanski duh u kojem počesto caruju mrak i groteska, utjelovljen u crnoj, animiranoj holidej bomboni, napisanoj i produciranoj od majstora Tima Burtona, najbolji je audiovizualni poklon za sve (ne)ljubitelje prazničkog veselja. Otmica Djeda Mraza u režiji kralja Noći vještica Jacka Skellingtona potez je koji većini ovih dana pada na pamet. Iako možda ne iz istih motiva.

Zločesti Djed Mraz (Bad Santa, 2003) Terrya Zwigoffa - Ovaj Djed Mraz pije, psuje, laže, vrijeđa, ševi konobaricu (mamu Gilmoricu koja vrišti: 'Fuck me, Santa!) i bjesomučno krade pa nije pitanje da li je to film za cijelu obitelj (odgovor - nije!) već da li će ovog Djedicu prije ustrijeliti ili uhapsiti. Ipak, u skladu s božićnim duhom, Djed Mraz ipak pomaže klincu u nevolji da – prebije svoje zločeste vršnjake. Za ljubitelje crnog humora kojima je dosadila božićna sentimentalnost.


Zločesti Djed Mraz, r. Terry Zwigoff

Božićna priča (The Christmas Story, 1983) Boba Clarka – Iz mora filmova s istim naslovom, ovog izdvajaju odijelo zeca i jezik zalijepljen za banderu. 1940-tih u idiličnom američkom gradiću sve što devetogodišnji Ralphie Parker želi za Božić je originalna Red Ryder zračna puška s kompasom. U međuvremenu ga terorizira lokalni bully, obiteljski Božić pretvara se u seriju malih katastrofa, prijatelju Flicku se jezik zalijepi za banderu, a otac mu osvoji lampu u obliku ženske noge u mrežastoj čarapi. Ralphie, pak umjesto toliko željene puške na poklon dobije odijelo ružičastog zeca, koje da debakl bude potpun mora i isprobati pred mamom i tetom.

Smisao života (The Meaning of Life, 1983) Monty Phytonovaca Terry Jonesa i  Terrya Gilliama – prigodni naslov za sve one koji se pitaju otkud smo došli, kamo idemo i čemu se smijemo nadati. Pajtonovci u svom najboljem izdanju 'obrađuju' pitanja reprodukcije, rođenja i smrti, vjere i krivovjerja, i, možda u ove praznične dane najbitnije teme – prejedanja.


Božićna priča, r. Bob Clark

Božićna priča Crne Guje (Blackadder's Christmas Carol, 1998)
Richarda Bodena - Iskvareni izdanak britanske kraljevske loze stvorio je pokvarenog Crnu Guju, kralja cinične engleske komedije. Najgore što se jednom od potomaka Crnih Guja može desiti je da postane dobričina kojeg svi iskorištavaju. Još gore od toga je da postane pravi gad baš kad ga za Božić trebaju nagraditi za njegovu dobrotu – bilo bi tragično da nije okrutno smiješno!

Sretan Božić (Joyeux Noël, 2005) Christiana Cariona - Francuska ratna drama nikako ne nalikuje romantičnim obiteljskim pričama na koje smo navikli u blagdansko vrijeme, ali ispunjava barem jedan uvjet, a to je da se odvija na Badnjak. Baš na taj dan francuska, britanska i njemačka vojska odlučile su sklopiti privremeno primirje na 'ničijoj zemlji'. Treba li uopće dodati - neuspješno.

Komentari

Nema komentara.