Recept za božićne filmove - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Recept za božićne filmove

Recept za božićne filmove

Treba pomiješati Gunđala i Nevinašca, dodati romansu i obiteljske vrijednosti, posuti sa malo snijega i čarolije i etio slasne filmske poslastice.

s.p. 24.12.2008 0 komentara

Recept za božićne filmove

Za božićnim filmovima uvijek vlada potražnja - samo treba znati kako ih treba pripremiti! Kao i za svaku drugu blagdansku poslasticu, i za ovu je nužan dobar recept u kojem su navedeni glavni sastojci. The Times je naveo par neizbježnih motiva koji se pojavljuju u svakom dobrom filmu o Božiću:

1.Gunđalo
Ako svi odmah vjeruju u duh Božića, onda film nema razloga propovijedati božićne vrijednosti, a to je jedna od svetih misija božićnog filma. Zato je nužan neki cinični Mrgud koji stalno gunđa i mrzi Božić, ali nakon poučnih dogodovština pristaje s radošću dočekati Djeda Mraza. Tipični primjer: Scrooge.

2.Pjesma
Znate onu staru: 'A gdje je pjesma, drugovi?' Bez pjesme nema ni pravog božićnog raspoloženja. Od balade Binga Crosbyja 'White Christmas' prošlo je preko pola stoljeća, a u međuvremeno je snimljeno bezbroj božićnih filmova koji samo variraju različite pjesme za što efektniji soundtrack.


Trailer za 'Vilenjaka' - gdje su njegovi pomoćnici, tu je i Djed Mraz.

3.Nevinašce
Osim kao Gunđalo, glavni junak božićnog filma na svijet oko sebe može gledati i kao Nevinašce. Tako u filmu 'Vilenjak' za glavnog junaka imamo čovjeka odgajanog među vilenjacima koji pun entuzijazma vjeruje u Djeda Mraza i misli da je tako sa svim ljudima - čak i u New Yorku. Takav junak filmu pruža humor i neophodnu dirljivost, a obično je riječ o liku djeteta.

4.Obiteljske vrijednosti
Obiteljske vrijednosti=božićne vrijednosti. Glavni junak možda gunđa (vidjeti pod broj 1) i misli da Božić može provesti sam i pun potrošačkog duha, no s vremenom se preobrati i shvati da je obitelj ono što najviše vrijedi.

5.Snijeg
Spominjali smo pjesmu 'White Christmas'? E, pa uz tu pjesmu najbolje paše sniježni krajolik kao pozadina. Možda snijeg i nije tako čest za Božić, ali u pravom filmu o Djeda Mrazu je neizbježan.

6.Čarolija
Naravno, glavna čarolija koja se mora ostvariti u filmu je da - Djed Mraz zaista postoji! A ponekad je i gruba realnost puna istinske čarolije - nedavno je na našoj televiziji prikazan 'Sretan Božić' ('Joyeux Noël') u kojem za Badnjak 1914. neprijateljski vojnici zajednički igraju nogomet i slave Božić.

7.Romansa
Kao i za Valentinovo, i za Božić dobro prolaze sretni romantični filmovi koje oni usamljeni gledaju s maramicom u ruci. 'Zapravo ljubav' je jedan film s toliko ljubavnih priča da će neke totalno raznježiti, a nekima će pozliti od silne sentimentalnosti.

8.Crnilo
Zvuči iznenađujuće, ali uza sve ove slatke sastojke dobro dođe i malo crnila i gorčine da začini pretjeranu sladunjavost. 'Zločesti Djed Mraz' je film u kojem kao Djed Mraz po šoping centrima nastupa - lokalni alkoholičar. Nije važno ako je humor crnjak, bitno je da razveseli publiku, a najvažnije je da na kraju balade trijumfiraju - obiteljske vrijednosti. 

Komentari

Nema komentara.