Magarci, autori & YouTube doba - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Magarci, autori & YouTube doba

Magarci, autori & YouTube doba

'Blank tape levy' i 'magareća peticija', Hrvoje Hribar, Miroslav Škoro i vaše reakcije, te poučak hrvatske Creative Commons zajednice - sve na jednom mjestu.

filmski.net 28.01.2007 0 komentara

Magarci, autori & YouTube doba

Prošlog smo tjedna objavili pismo Hrvoja Hribra u kojem je peticiju protiv 'blank tape levy' (BTL) nazvao - magarećom. U međuvremenu su se o pismu raspisali i drugi mediji, mahom, bezrezervno podržavjući BTL . Mi smo istovremeno razbijali glavu može li se BTL primjeniti i na sve one prepisivače iz dnevnih novina i šarenih magazina u kojima svako malo ugledamo tekstove s Filmski.net.

Teško, rekoše nam.

Pa smo za mišljenje upitali Vas i hrvatske predstavnike Creative Commons (a pod čijim licencnim inačicama objavljuju David Byrne, Beastie Boys, Thievery Corporation, Le Tigre, Chuck D i brazilski ministar kulture i velika glazbena zvijezda Gilberto Gil).

U ime potonjih poduljim se tekstom oglasio Marcell Mars. Cijelu njegovu eksplikaciju možete pročitati ovdje, a mi izdvajmo:

'(...)...U vrijeme u kojem je proizvodnja i distribucija slobodnih sadržaja (slobodnih za izvođenje, kopiranje i distribuiranje) postala najnormalnija stvar, u kojem postoje slobodni operativni sistemi (GNU/Linux, *BSD...) sa slobodnim softverom za sve grane računalne produkcije, slobodna enciklopedija koja je svojom veličinom prerasla sve enciklopedije ikad (Wikipedija), u kojem samo u Hrvatskoj postoji stotinjak autora i nekoliko stotina sati glazbe, videa i multimedije objavljenih pod Creative Commons licencama (EGOBOO.bits, Netlabel Monteparadiso...)... što reći o nametu na svaki medij pohrane nego da je loš i da diskriminira korisnike svega nabrojanog...(...)

(...)...Kreativni autori danas ne trebaju anakrone i reakcionarne intervencije svojih agenata, već trebaju nove poslovne modele i partnere koji će razumjeti prirodu mrežne digitalne komunikacije. Neki primjeri uspješne prilagodbe novonastaloj tehnološkoj konstelaciji su tek izrasli giganti poput Google.com, Amazon.com, Ebay.com, Yahoo.com, Myspace,com, Youtube.com, pa Flickr.com ili tek nadolazeći Jamendo, Magnatune, Last.fm.... (...)

(...)...Nikada nijedna diktatura u povijesti nije tako lako okarakterizirala gotovo sve svoje građane kriminalcima. Tu sliku na njihovu veliku žalost svaki dan kvare 99% umrežene populacije koja se oglušuju na prozivanje, optuživanje i pozivanje na disciplinu, a među njima nađe se i heroja koji proizvode tehnologije slobodne razmjene podataka, enkripcije i anonimnosti. Oni će promijeniti svijet :) '

Toliko od Marcella. A kad smo već kod mijenjanja svijeta recimo i to da je ovdje peticija kojom Amerikanci skupljaju  potpise za promijenu zakona o autorskom pravu, a po kojem je 60 milijuna Amerikanaca koji 'skidaju' glazbu s Interneta proglašeno kriminalcima i protiv kojih RIAA (Recording Industry Association of America) vodi desetke tisuća tužbi. Potrebno ima je 100.000 potpisa, a dosad su ih skupili cca 80.000.

Istovremeno, sud je u Italiji presudio da download glazbe, filmova i softvera kojemu cilj nije profit - nije protuzakonit.

I tu na red dođete vi. Od sve sile vaših mailova napravili smo kratki izbor... reakcije smo potpisali onako kako su to učinili njihovi autori, a podaci svih poznati su redakciji...

***

Osnovno je da nas, kao gradjane i potrosace nitko nema pravo unaprijed smatrati lopovima. Ukoliko bi netko podnio ustavnu tuzbu ta odluka bi sigurno pala.
Najvaznije je da se svemu ovome o cemu govori Hribar, ocuvanje malih kultura pred zlogukim naletima amerikanizacije i globalizacije, postize drugim sredstvima. Ova odluka nije pobjeda “kulturne javnosti”, već uske interesne skupine koja svoj interes predstavlja i nameće kao javni.
D

***
 
Zanima me je li g. Hribar taj dopis napisao na legalnom software-u? 
Ako nije, bilo bi mu pametnije da šuti, jer drugima krade ono isto pravo koje želi za sebe!

Sigurno ćemo se svi složiti kako je nemoralno strasno zagovarati pravo muzičara ili filmskog umjetnika na naplatu prava korištenja njegovog rada, a to isto pravilo ne samo ne zagovarati već i kršiti za druge tipove autora (računalnih programera, na primjer)

Moje protivljenje ovom ZAMP-ovom nametu nije zbog toga što mislim da autorska prava ne treba poštivati, već zbog toga što ne vidim zašto bi muzičari na temelju njega dobivali novac, a ne pisci, glumci, filmski radnici, programeri, i sl...

Zato glasam protiv njega.

I usput, ovaj mail pišem na legalnom software-u, kupujem knjige, CD-ove i ostale proizvode tog tipa koji me zanimaju.


Stjepko

***

(...)..."Užitnici ovog nameta nisu Škoro i Thompson već svekolika zajednica glazbenih i audiovizualnih stvaralaca. Babaja, Berković, Bjelinski i Matišić, koliko i Rundek, Pogorelić, Franci Blašković i Lidija Bajuk." - zašto ne bi bili i škoro i thompson kad su oni, kao najpopularniji, i najveće žrtve onoga zbog čega je taj zakon i donesen: navodne 'povrede' autorskih prava...? uostalom, što god mislili o spomenutom živopisnom dvojcu, zar zakon nije jednak za sve?...(...)

k.s.

***

Ne poznajem tog g. Hribara, ali bi mi bilo drago ako postoji način, da do njega dođe ovaj moj mail u kojem mu se najkulturnije zahvaljujem na lijepom kontekstu u kojem je ovdje uporabio moje prezime i stojim na raspolaganju cijeloj industriji, a napose tom
Hribaru, da, kada i ako opet bude trebalo, rado ustupim to svoje prezime (kao i uvijek do sada) prilikom borbe za nešto zajedničko i opće dobro i naravno poslije toga, za kantu u koju će pojedini pljuvati.

Neka nam vječno živi hrvatska kultura!

Pozdrav!

Miro Š.

***

'(...)...Jer ovdje se ne radi o našim glazbenicima već o ZAMP-u, organizaciji koja je do 2003.g. poslovala ilegalno, radila što i kako je htjela, a danas ozakonjena nastavlja u stilu reketa i manipulacije. Ne mogu vjerovati da ne znate o čemu se ovdje radi... (...)...Osobno nisam protiv poreza na prazne medije (ali ne na sve) no novac od toga poreza trebao bi ici (i stvarno ici u punom obimu) kulturi opcenito a ne samo glazbenicima... Dok se ne osnuje i ozakoni nova organizacija za zaštitu autorskih prava, ali koja bi djelovala kao i svojevrsni sindikat pod nadzorom glazbenika, filmaša, pisaca, umjetnika i ostalih, te kada u njoj ne bude sjedio Paulo Sfeci i g. Radočaj, tek onda ćemo (možda) riješiti probleme. Do tada, ipak treba gledati tko te hrani i tko iz čijih usta jede.'

Boris Popović

***

'Samo za informaciju odgovoriti ću ono što sam napisao i Zoranu Feriću koji je objavio slična razmišljanja u Nacionalu. Dakle, prava propisana zakonom su daleko šira od onih koje štite ZAMP (i naziv mu kaže da štiti autorska MUZIČKA prava) ili HUZIP. Po zakonu i književnici imaju prava na naknadu od fotokopiraona, fotokopirnih aparata i sl, sigurno i fotografi imaju neka prava (nemam sad kod sebe zakon pa ne mogu ulaziti u detalje), sve u svemu svi autori i izvođači su obuhvaćeni tim zakonom i u Europi u raspodjeli tih sredstava sudjeluje i do dvadeset raznih udruga od kojih su samo tri glazbeničke. Problem je što se najveći dio tih propisanih zakonskih prava kod nas u praksi vjerovatno neće provoditi jer se nitko osim glazbeničkih udruga (a sad i Hribar i njegova udruga) time uopće ne bavi.'

Paolo Sfeci

***
Poštovani,
nevjerujući što ste napisali u svom priopćenju, jednostavno moram reagirati. Ako netko radi magarce od nas, to radi samo HGU i to sustavno, godinama. Dvije teze:
1. ajmo uvesti namet svim glazbenicima i općenito hrvatskim umjetnicima koji će se koristiti za sve one građane koji ne dobivaju redovno plaće, dječje doplatke, plaćene prekovremene i sl.
2. uz pretpostavku da će mo ilegalno snimati, pržiti i td. na legalno kupljenim CD,DVD i inim medijima, zašto onda ne bi uveli i naknade na prezerative ( npr. unaprijed naplatiti potencijalno silovanje), alkohol ( unaprijed naplatiti obiteljsko nasilje), automobile ( unaprijed naplatiti eventualne nesreće, ozljede) i tako u beskonačno...
Dakle, prije nego što počnete vrijeđati i obanjivati narod pogledajte se prije u ogledalo i pljunite sami na sebe, i tako mi uštedite trud.
S poštovanjem,
Andrić, Zagreb

***

(...)... I o kojoj kulturi govorimo? O kulturi eksperimentalnog filma ili o kulturi holivudskog filma? O kulturi Vicka Ruića ili o kulturi YouTube-a? Tko i na osnovu kojih kriterija određuje koja to kultura ima pravo na 'autonomnu vrijednost' pa da, primjerice istodobno, s jedne strane biva podržavana od strane države (poreznih obveznika), s druge od strane komercijalnog sektora, a s treće (i po drugi puta) iz džepa građanina?...(...)

"Maleni namet  koji se ovdje pojavljuje nipošto ne remeti njihove zarade, niti ugrožava cijene, koje se ionako neprekidno kližu nadolje, zbog sve veće proizvodnje i sve nepovoljnijeg položaja radne snage u zemljama trećeg svijeta u kojima se ova roba proizvodi" itd. - doista ne razumijem kome se Hribar obraća. Trgovcima, IBMu, Microsoftu, Sonyju, tajlandskim kućanicama...zar on stvarno misli da je porez na CD ROM udar na 'njihov' monopol i spas za tajlandsku kućanicu i hrvatsku kulturu?

"U zemlji u kojoj su na vlasti trgovci kulturnim područjem vladaju sapunice i turbo folk, ostalo se uvozi." - nisam znao da je to zbog jeftinih CD-ova...(...)

(...)... "Namet na nosače slike i zvuka, prva je stvarna antikolonijalna odredba donesena u Hrvatskoj." - kako patetično! Prvo sam se kolonijalizirao, kupivši si kompjuter s pržilicom, a sad sam se dekolonijalizirao, plativši dodatni porez na mp3. Kul.

"Stoga je prirodno da toliko smeta korporacijama i diplomatskom osoblju gospodina Busha." - taj Bush je doista dežurni krivac! Evo ga sad i u hrvatskoj kulturi. Okej. Možda je produkcijska priča između europskih i američkih filmskih studija doista drugačija, kao i puno toga drugog. No teško je povjerovati da i jednima i drugima nije važan profit. Europski je s malo više primjese državnog novca, američki s primjesama različitog privatnog kapitala. I što? Francuski novac je 'čišći' od američkog?...(...)

(...)...Napokon, peticija nije upućena - sad mi je već muka da to moram zajedno s Hribarom ponoviti i deseti puta - hrvatskoj kulturi (da ne zaboravimo, ne Škori, nego Berkoviću itd.) nego malobrojnoj političkoj i kulturnoj eliti koja misli da joj je dopušteno sve  da zadrži vlastite pozicije.

pozdrav

k.s.

***

dugo nisam pročitao besmislenije pismo, prepuno, ispričavam se, gluposti i poluargumenata. Navodno prodajemo dušu đavolu i stajemo uz rame Georgea Busha ako dignemo svoj glas protiv plaćanja dodatnih nameta na prazne medije. Navodno povećanje cijene praznih medija čini dobro umjetnicima. Besmislica. Umjetnici stvaraju jer su vođeni potrebom stvaranja, a oni "umjetnici", posebice u domaćoj glazbenoj industriji (naveo bih par imena, ali ih se trenutno uz najbolju volju nemogu sjetiti) koji rade zbog novca, novac zarađuju u velikim količinama...(...)

(...)...Svakodnevno koristim prazne medije - i na njih spremam većinom svoje radove, kao i većina mojih kolega. Budući da radim u znanosti, od izuzetne mi je važnosti pohrana raznih i brojnih podataka. I sad bih ja (i svi moji kolege) prema gdinu Hribaru trebali valjda dodatno plaćati iz svoje ionako male plaće znanstvenika i za pravo da svoj rad spremamo i pohranjujemo. Ili valjda iz sitnih novaca koje je država smogla odvojiti za znanstvene projekte izdvojiti dvostruko više samo za tu potrošnu opremu.
I ja sam autor, gospodine Hribar. I svoj rad cijenim i želim spremati na kojegod medije odlučim kupiti. I ne želim dodatno potpomagati hrvatsku glazbenu scenu. Jer je užasna.
 
s poštovanjem,
 
siromašan znanstveni djelatnik Republike Hrvatske

***

...i za kraj recimo još samo to kako ima neke ironije sudbine u činjenici da se ova rasprava vodi gotovo istovremeno s festivalom Sloboda stvaralaštvu.

Copyleft ili copyright, bit će da je to pravo pitanje...

 

Komentari

Nema komentara.