Canneska šlag torta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Canneska šlag torta

Canneska šlag torta

S eko-dokumentarcem na vrhu, Fincherovim 'Zodiacom' na dnu, braćom Coen, Tarantinom i Wong Kar Waijem u sredini, te glazurom od Scorsesea.

p.h. 05.04.2007 0 komentara

Canneska šlag torta

Cannes Film Festival starta 16.05. Ove godine za 60. rođendan festivala šefovi su pripremili puno poslastica, a kako se veliki datum bliži, sve je više mamaca kojima art direktor Thierry Fremaux skreće pozornost na festival. Osim najavljenog filma otvorenja - dokumentarnog hita 'The Earth' o kojem smo pisali ovdje, i misterioznog omnibusa koji smo najavili ovdje, po Cannesu će ove godine šetati Martin Scoresese, i to ponajviše u funkciji profesora, Fincherov 'Zodiac' navodno zatvara feštu, a među zasad potvrđenim imenima konkurencije nalaze se braća Coen, Tarantino i Soderbergh.

Jedna od bombona, posebno za geekovsku publiku, je najava projekcije komadićka New Lineovoe visokobudžetne fantazije 'His Dark Materials: The Golden CompassChrisa Weitza/NASLOVNA/, adaptacije prvog dijela istoimene fanatsy trilogije Billa Pullmana. New Line i Cannes sličnu su stvar izveli 2001., otkrivši 25 ekskluzivnih minuta 'Gospodara prstenova'. Odlično za film, ali i za crveni tepih Cannesa, jer bi se tako na njemu mogle naći i glavne zvijezde 'Kompasa', uvijek rado viđena Nicole K., i duo iz 'Casino Royalea' Daniel Craig i Eva Green. Weitzov film prati djevojčicu Lyru Belacqua (Dakota Blue Richards) koju magično zrno prašine odvede na odiseju paralelnim svjetovima.

Martin Scorsese će na Croisetti ove godine biti počasni gost. Redateljskog teškaša koji je 1976. počašćen Zlatnom Palmom za 'Taksista', a 1998., obnašao funkciju predsjednika žirija očekuje puno posla – davat će lekcije na canneskoj filmskoj školi Cinema Lesson, uručit će Camera d'Or, nagradu za debitantski film i predstavit će svoju fonadaciju za očuvanje filmskih klasika - World Cinema Foundation. Osim toga, na canneskom marketu će se prodavati njegov dox o Rolling Stonesima.

Kako se bliži veliki datum, sve je više filmova koji su dobili status 'potvrđeno'. Zasad su to 'No Country For Old Man', krimi drama braće Coen, 'We Own the Night' Jamesa Graya, 'Oceanovih 13', i 'Death Proof', Tarantinov komad 'Grindhousea'.

Velike odluke o službenoj selekciji tek trebaju biti donesene, a očekuje se da će se kupko rasplesti u sljedeća 2 tjedna. Insideri kao neke od potencijalnih filmova spominju Gus Van Santovu dramu o tinejdžerskom skejteru koji slučajno ubije policajca 'Paranoid Park', Woody Allenov 'Cassandra's Dream', 'I'm Not There' Todda Haynesa, 'A Mighty Heart' Michaela Winterbottoma s Angelinom Jolie u ulozi supruge ubijenog američkog ratnog reportera Daniela Pearla, zatim nastavak Meirellesova 'Božjeg grada' 'City of Men' Paula Morellija, 'Mister Lonely' Harmonya Korinea i 'Diving Bell and Butterfly' Juliana Schnabela. Čast da zatvori festival navodno će pripasti Fincherovom 'Zodiacu'.

Spekulira se i da će Michael Moore predstaviti svoj dox 'Sicko', naravno, ako ga uspije završiti. Slično stoji i Wong Kar Waijevim filmom ceste 'My Blueberry Nights' koji eto, samo što nije... Azija će biti dobro zastupljena. Osim Kar Waija, u konkurenciju bi mogla ući još tri honkonška teškaša Tsui Hark, Johnnie To i Ring Lam i to s triptih akcijom o trojici prijatelja u potrazi za misterioznim blagom 'Triangle'. Indiju će predstavljati povijesna romansa 'Jodha Akbar' redatelja Ashutosha Gowarikera, najvjerojatnije u posebnoj sekciji oformljenoj povodom 60. obljetnice indijske nezavisnosti koja koincidira s Cannesovim 60,. Rođendanom. U Gowarikerovu filmu glume najveće indijske zvijezde Hrithik Roshan koji je nedavno utjelovio prvog bollywoodskog superjunaka Kriisha, te Aishwarya Rai.

Koreja ima tri potencijalna kandidata: 'Secret Sunsine' Lee Chang-donga, Kim Ki dukovu dramu 'Breath' o zatvoreniku koji se zaljubljuje u ženu koja mu dekorira ćeliju i Kwon-taekov 'Thousand Year Crane', no kandidat još treba biti odabran.
Talijanska uzdanica mogao bi biti Kusturičin 'brat po temi' Marco Risi s dramom 'Maradonna, the Hand of God', dok se kao jedan od potencijalnih francuskih naslova spominje 'Apres Lui' Gaela Morela s Catherine Deneuve u ulozi majke koja se nakon sinovljeve smrti spandža s njegovim najboljim prijateljem...
Komentari

Nema komentara.