Mr Bojangles strikes again - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mr Bojangles strikes again

Mr Bojangles strikes again

Britney Spears? George W.Bush? Angelina Jolie? Ne, najviše filmskih biografija radi se o crnačkoj zvijezdi iz 60-tih, Sammy Davis Jr.-u.

s.p. 05.06.2007 0 komentara

Mr Bojangles strikes again

Na valu nostalgije glavni je, dakle, surfer Sammy Davis Jr. jer se sedamnaest godina od njegove smrti o njemu pripremaju čak četiri filma, tri igrana i jedan dokumentarac. Riječ je o kultnom glumcu i glazbeniku čija je biografija osim zbog neosporne glazbene virtuoznosti važna zbog još jedne velike američke preokupacije: rase. Davis je, iako crn, siromašan i neobrazovan, postao popularni zabavljač koji je sa Sinatrom bio u 'rat packu', imao brojne bijele prijatelje, preobratio se na židovstvo, a 60 – tih je oženio švedsku glumicu May Britt. Iako su ga optuživali da se previše 'izbijelio' u ponašanju, ostao je jedan od velikih uzora u crnačkoj, tj. kako se to danas PC kaže - afroameričkoj zajednici. 

Četiri filma u pripremi će se fokusuraju se na različite aspekte Davisovog života i koriste različite izvore podataka, no uglavnom namjeravaju citirati njegovu autobiografiju nazvanu 'Yes, I Can'. Po toj knjizi radit će se dokumentarac koji će kombinirati Davisove izjave sa snimkama njegovih intervjua i izjavama raznih svjedoka. Ipak, Hollywood više voli igrane verzije, pa će New Line adaptirati tu istu autobiografiju iz 1965., a producenti su Craig Zadan i Neil Meron, poznati po filmskom hitu 'Chicago'. Ovu filmsku verziju odobrila je Davisova udovica, ali se još ne zna tko bi glumio velikog Sammyja. 


Sammy Davis Jr.: Mr Bojangles

Za igranu verziju pod palicom Earlea Sebastiana (redatelja Madonninih spotova!) poznat je pak glavni glumac - Andre Benjamin, zvani i Andre 3000, reper kojeg smo zadnji put spominjali kada je pripremao mjuzikl 'Idlewild'. Film će se zvati 'Sammy and Kim' a bavit će se jednim od velikih skandala 50-tih, ljubavnom aferom crnca Sammyja s bijelom glumicom Kim Novak. I dok će ta priča sigurno imati komercijalnog uspjeha zbog tabloidnog 'safta', veći uspjeh na blagajnama već sada je moguće predvidjeti Universalom Sammy Davis projektu u kojem će glumiti, a priča se i režirati -  Denzel Washington. Taj još uvijek neimenovani film bit će zapravo ekranizacija Davisove biografije iz 2003. 'In Black and White: The Life of Sammy Davis Jr'.  

Hoće li se svi navedeni projekti na kraju ipak snimati ili će neke pogoditi sudbina Baza Luhrmanna čije je nade za jedan drugi veliki biopic pokopao Stoneov 'Aleksandar', tek ćemo vidjeti. No, Sammy je definitno opet in, pa ako već niste uputute se u njegov opus na službenim mu stranicama tj. ovdje.

Komentari

Nema komentara.