Kraljica među glumicama - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kraljica među glumicama

Kraljica među glumicama

Prije Helen Mirren za ulogu kraljice bi uvijek zvali – Romy Schneider. Naše majke i bake su ju obožavale, a sada je vrijeme da je i mi upoznamo.

s.p. 21.04.2008 0 komentara

Kraljica među glumicama

Prije princeze Diane živjela je jedna glumica koja nije imala plave krvi, ali je ipak postala oličenje elegantne i 'narodne princeze'. Romy Schneider /naslovna/ poznata je po ulozi princeze Sissi zbog koje je stekla mitsku popularnost. Slatka 'Romyca' sada je predmet čak dvije filmske biografije koje se spremaju za sljedeću godinu.

U TV filmu jednostavnog naslova 'Romy' za glavnu glumicu je izabrana Jessica Schwarz, bivša voditeljica glazbenog kanala VIVA koja je otišla u glumice, a naši gledatelji su tu crnku mogli vidjeti kao jednu od lijepih žrtava manijaka u 'Parfemu – povijesti jednog ubojice'. S druge strane, sprema se i francusko-njemačka koprodukcija s Warner Brosom, koja bi se zvala 'Eine Frau wie Romy'. U njemu bi glavnu ulogu imala njemačka zvijezda za koju su i govorili da 'izgleda kao Romy', pjevačica i glumica Yvonne Catterfeld koja se inače proslavila ulogama u sapunicama.

Romy Schneider je karijeru počela s 15 godina, a već kao mlada glumica dobivala je uloge kraljica (kraljica Victoria u 'Mädchenjahre einer Königin', 1954.). Do zvjezdane slave došla je glumeći princezu Elizabetu Bavarsku u romantičnoj biografiji 'Sissi' (1955) koja je imala i dva nastavka, 'Sissi - Die junge Kaiserin' (1956) i 'Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin' (1957).


'Sissi' - jedan herzlich trailer

Iako ju publika, osobito ženska, pamti po 'kraljevskim' ulogama nježnih, ali samosvjesnih djevojaka, ostvarila je i ozbiljnije uloge. Kao zarobljenica imidža 'slatke princeze', prihvatila je da za Luchina Viscontija odigra još jednom ulogu Sissi / Elizabete, ali ovaj put tako da je Sissi predstavljena kao stara i ogorčena žena.  Bila je poznata i po burnom životu, za sobom je imala dva razvoda, samoubojstvo bivšeg supruga i dvoje djece. Kada je njezin 14-godišnji sin slučajno nastradao, Romy se odala alkoholu, a godinu dana kasnije, 1982., pronađena je mrtva.

Iako nikad nije službeno potvrđeno, pričalo se da je smrt uslijedila zbog miksanja alkohola i tableta. Skandali i zagonetna smrt prelijepe glumice samo su učvrstili njezin mitski status, te u germanofonim zemljama slovi za svojevrsnu domaću Marilyn Monroe. Ova dva filma će samo proširiti priču o njoj po Europi i ostatku svijeta, pa će Romy Schneider i nakon smrti ostati zapamćena kao kraljica – kraljica glume.

Komentari

Nema komentara.