Što je na meniju Cannesa? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Što je na meniju Cannesa?

Što je na meniju Cannesa?

Po mnogima najveći filmski festival ima i najveća imena: Eastwood, Soderbergh, Wenders, Allen, Kaufman, Egoyan....

s.p. 25.04.2008 0 komentara

Što je na meniju Cannesa?

61. izdanje Cannesa (14.-25. svibanj 2008.) više nije jubilarno, ali ima razloga za glamur. Iako je bilo povika da Cannes ne voli Hollywood, američke zvijezde su uvijek dobrodošle, osobito kada treba uljepšati crveni tepih. Tako se očekuje dolazak Scarlett Johansson, Benicia Del Tora, Philipa Seymoura Hoffmana i Quentina Tarantina koji nema film, ali će održati master class. Doći će i veliki sportaši koji su zvijezde raznih dokumentaraca, Mike Tyson je protagonist filma Jamesa Tobacka, a pojavit će se i Diego Maradona o kome je film snimio omiljeni Balkanac u Cannesu, Emir Kusturica.
 
Najvažniji su ipak filmovi, a ove godine dosta redatelja iz 'stare garde' ima svoje premijere u Cannesu. Američka legenda Clint Eastwood predstavlja triler 'Changeling', a nekadašnji nezavisnjak Steven Soderbergh snimio je četverosatni (!) ep o životu Che Guevare. U programu izvan konkurencije je i američki redatelj kojeg vole Francuzi, Woody Allen koji je u 'Vicky Cristina Barcelona' otkrio i ljepote Španjolske.

'Changeling' - još jedna emotivna uloga Angeline Jolie

Filmofili koji će se naći u Cannesu će sigurno poželjeti da vide i art-filmove redatelja kao što su Wim Wenders ('The Palermo Shooting'), Walter Salles ('Linah de Passe'), Atom Egoyan ('Adoration') i Philippe Garrel ('La Frontiere de l'aube').

Dežurni blockbuster koji se prikazuje izvan konkurencije, ali uz ogromno zanimanje javnosti je 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje'. Iako su mnogi sumnjičavi oko akcijskog filma s 65-godišnjim Harrisonom Fordom, sigurni smo da će recenzije tog filma sa svjetske premijere u Cannesu biti među najtraženijim tekstovima na internetu. I djeca će imati svoju hit-premijeru, DreamWorks će javnosti pokazati svojeg 'Kung Fu Pandu'.


'Kung Fu Panda' - ima nešto i za dječje filmofile

Predsjednik Cannesa Gilles Jacob požalio se da je dugo i teško skupljao filmove za festival, jer 'mnogi veliki europski redatelji još rade i njihovi filmovi nisu gotovi'. Jacob je ipak pronašao filmaše i glumce koji su imali slobodnog vremena  za Cannes, pa je sastavio još jedan zvjezdani žiri. Za predsjednika žirija odabran je Sean Penn, a u izboru najboljih filmova pomažu mu redatelji Alfonso Cuaron (Meksiko), Rachid Bouchareb (Francuska) i Apichatpong Weerasethakul (Tajland), te glumci Natalie Portman (SAD), Alexandra Maria Lara (Njemačka) i Sergio Castellitto (Italija).

Za Zlatnu palmu se natječe najviše filmova iz Europe, njih 7, a iz inače filmski plodne Azije dolazi samo 3 filma, isto kao i iz SAD-a i Latinske Amerike. Od kratkih filmova treba izdvojiti 'Love You More' Sam Taylor-Wood, rađen prema scenariju Patricka Marbera i u produkciji pokojnog Anthonyja Minghelle, a publika će sigurno zapaziti i razglašeni dokumentarac 'Roman Polanski: Wanted and Desired' Marine Zenovich.

Talijani se po običaju bave angažiranim temama, 'Gomorra' se bavi mafijom, a 'Il Divo' je biografija premijera Giulia Andreottija. Kultni scenarist Charlie Kaufman debitira kao redatelj u filmu 'Synecdoche, New York', a u programu ponoćnih projekcija pustit će se 'Surveillance', triler Jennifer Lynch. Jenniferin tata David ima dobra iskustva s Cannesom, pa je dopustio i da od njegove fotografije naprave poster festivala /naslovna/. Šteta da nema i nekog njegovog filma, ali svejedno imate bogat izbor, što možete provjeriti i na službenom sajtu festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.