Indiana Jones zaludio Cannes - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Indiana Jones zaludio Cannes

Indiana Jones zaludio Cannes

Favoriti u konkurenciji su psihološke drame i izraelski animirani dokumentarac, no i publika i kritika se tuku zbog američkih zvijezda.

s.p. 19.05.2008 1 komentara

Indiana Jones zaludio Cannes

Najiščekivaniji film Cannesa nije neki umjetnički hit, nego 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje'. Baš kao i za Madonnin film na Berlinaleu, i zbog ove premijere su se novinari doslovce tukli za sjedala, pa nije bilo neke razlike između 'obične raje' i 'novinarske elite'. Baš kao što je Harrison Ford predvidio, već su izišle prve kritike koje kažu da film 'ne donosi ništa novo', te ga uspoređuju s razvučenim završetkom Petera Jacksona u 'Povratku kralja'.

Ipak, Spielberg je pobrao aplauz oduševljene publike kojoj se očito sviđa staromodna zabava, baš kao i iskarikirani ruski akcent zbog kojeg se Cate Blanchett već ispričala ruskom narodu. Zbog ovakve euforije šapuće se o nastavku - za eventualni peti film angažirali bi Shiu LaBeoufa kao glavnog junaka, a ocvali Harrison bi postao sekundarni lik, nešto kao Sean Connery.


'Tri majmuna' ('Üç Maymun'), r: Nuri Bilge Ceylan, trailer

A drugi jako iščekivani hit, barem u Europi, je 'Vicky Cristina Barcelona' Woodyja Allena. Romantična komedija s hetero-lezbijskim trokutom Scarlett-Penelope-Bardem stekla je pozornost javnsti, ali ne i kritike koja na nož dočekuje Allenove novije filmove. Tako Joe Queenan (Guardian) u šali kaže da može zamisliti kako Allen snima film u Zagrebu i glumi srpskog stand-up komičara koji se zaljubljuje u studenticu iz bosansko-američke studentske razmjene. Ipak, naš Zlatko Vidačković kaže da je film 'nepretenciozno zabavan, vedar i majstorski režiran', a svi se slažu da je senzualan i erotičan bez vulgarnih scena. 

Jurica Pavičić (Jutarnji list), je kao svog favorita izdvojio turski 'Tri majmuna' Nurija Bilge Ceylana. Riječ je o drami o ocu obitelji koji preuzima krivnju za nesreću koju je skrivio njegov gazda, ugledni političar. Zauzvrat dobiva novac, no to mu ne donosi sreću - sin rasipa novce, a supruga ga vara s poslodavcem. Film je izdvojen kao tipični Ceylanov rad - 'kontemplativan, vizualan, pun dugih krupnih planova ljudskih lica i raskošnih totala'.


'Leonera', r: Pablo Trapero, trailer

Još jedan od favorita festivala je 'Leonera', argentinskog redatelja Pabla Trapera. Film započinje slikom djevojke koje pere krvave ruke i odlazi u školu, a kada se vrati - na podu njezine kuhinje leže jedan mrtav muškarac i jedan koji je na samrti. Uskoro Juliu uhapse i smjeste u posebnu ćeliju - uza sve probleme, ona je još i trudna. Film je posebno pohvaljen što se ne trudi biti previše melodramatičan, već umjesto dijaloga nudi dosta tihih scena, koje  gledatelju omogućavaju da se zbliži s likovima.

A nakon 'Persepolisa', kritičari su složni da se rađa novi animirani hit s povijesnim i autobiografskim motivima. To je 'Valcer s Bashirom', kojeg je Cinematical proglasio 'predivnim i uznemirujućim filmom'. Autor filma je Ari Folman, Izraelac koji je kao mladić sudjelovao u izraelskoj invaziji na Libanon. Tom prilikom našao se u blizini Sabre i Shatile, palestinskih izbjegličkih logora u kojima će biti počinjeni veliki ratni zločini. Da bi se iskupio za te događaje koje je potiskivao, Folman intervjuira svoje ratne drugove, a zanimljivo je da je film rađen kao animirani dokumentarac. Ta forma je sve popularnija, pa se i na sljedećem Animafestu sprema poseban program posvećen baš 'crtanim dokumentarcima'. A o ostatku filmova u Cannesu čitajte uskoro...

Komentari
A: jurica 20.05.2008 Pogledaj profil

"animirani dokumentarac" je oksimoron kako je to lijepo pokazao Hrvoje Turkovic u Hrvatskom filmskom ljetopisu od pred koju godinu ("Moze li animirani film biti dokumentaristican" ili tako nekako bijase naslov).