Zlatna palma otišla u zadnju klupu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatna palma otišla u zadnju klupu

Zlatna palma otišla u zadnju klupu

Nagrađeni su film o dobrom učitelju loših učenika, Benicio kao Che, talijanski filmovi o mafiji i politici, te britanska drama o teroristu IRA-e.

s.p. 26.05.2008 0 komentara

Zlatna palma otišla u zadnju klupu

Zlatnu palmu su nakon 20 godina opet osvojili Francuzi i film 'Među zidovima'  (‘Entre les murs’) Laurenta Canteta. Film je snimljen prema autobiografskom romanu Françoisa Begaudeaua, prikazan je pred kraj festivala i odmah je osvojio publiku i žiri. Priča filma je dobro poznata u podžanru 'školskih filmova' – bavi se učiteljem koji pronalazi nove načine odgoja učenika u problematičnom razredu u predgrađu.
Ta naturalistička drama se dotiče društvenih tema kao što su prenatrpani razredi i besciljna imigrantska mladež, te je i redatelj Cantet izjavio da je 'želio napraviti film koji će biti refleksija francuskog društva'.

Po mnogima zasluženo, za najboljeg redatelja je nagrađen turski redatelj Nuri Bilge Ceylan za 'Tri majmuna', mračnu dramu o muškracu koji zbog novca preuzima krivnju za zločin. Za najboljeg glumca očekivano je nagrađen Benicio del Toro u ulozi Ernesta Che Guevare u četiriipolsatnom filmu 'Che' Stevena Soderbergha. Najbolja glumica je Sandra Corveloni za ulogu u brazilskom filmu 'Linha de Passe' Daniele Thomas i Waltera Sallesa čija priča istražuje živote četvero braće u Sao Paulu, gdje se pokušavaju izboriti za bolji život.


'Među zidovima' (‘Entre les murs’), francuski trailer za nagrađeni film Laurenta Canteta

Talijanski filmovi ‘Gomora’ Mattea Garronea i ‘Il Divo’ Paola Sorrentina osvojili su drugo i treće mjesto. I dok je 'Gomora' kompleksno ispričana priča o mafiji na jugu Italije, 'Il Divo' se bavi Giuliom Andreottijem, talijanskim demokršćanskim političarom koji je sedam puta bio premijer, a onda su mu reputaciju uništile veze s mafijom. Belgijska braća Jean-Pierre i Luc Dardenne dobili su nagradu za najbolji scenarij za film ‘Lornina šutnja', o mladoj albanskoj emigrantici u Belgiji.

Nagrada za najboljeg debitanta, Zlatna kamera, otišla je britanskoj drami 'Glad' (Hunger) Stevea McQueena, koja uvjerljivo podsjeća podsjeća na mučnu prošlost Sjeverne Irske. Taj film o posljednjih 6 tjedana u životu lidera IRA-e Bobbyja Sandsa dobio je i nagradu međunarodne kritike FIPRESCI.


'Synecdoche, New York', r: Charlie Kaufman, isječak

Posebnu nagradu 61. festivala u Cannesu dobila je Catherine Deneuve, za koju su kritičari govorili da je 'hladno i neangažirano odigrala glavnu žensku ulogu u filmu 'Božićna priča'. Ipak, nju svi tretiraju ko legendu, što je slučaj i s Clintom Eastwoodom, koji je također dobio posebnu, utješnu nagradu, ali se nije pojavio na završnoj ceremoniji.

Od nenagrađenih filmova treba još izdvojiti 'Synecdoche, New York' - redateljski prvijenac kultnog scenarista Charlieja Kaufmana. Glavni lik filma je dramatičar (Philip Seymour Hoffman) koji pokušava stvoriti remek-djelo, koristeći se iskustvima iz vlastitog života. Veliko je iznenađenje što su filmu 'Valcer s Bashirom' izmakle glavne nagrade, no ovaj angažirani animirani dokumentarac imat će sigurno svoju priliku na ostalim festivalima.

Komentari

Nema komentara.