Cannes prošao kroz Zagreb - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes prošao kroz Zagreb

Cannes prošao kroz Zagreb

Nasilje ostavlja tragove na svima - poruka je revije filmova iz Cannesa, održane u zagrebačkom Movieplexu.

s.p. 15.01.2009 0 komentara

Cannes prošao kroz Zagreb

Hladni, sniježni Zagreb ovih je blagdana bio bez filmova za filmofile - sve dok nas nije obradovala revija Cannesa u Movieplexu. Vidjeli smo zaista šaroliki izbor, od vesele i urnebesno smiješne 'Rumbe' /naslovna/ pa do uznemirujuće nasilnog 'Nadzora' Lyncheve kćeri Jennifer. Neki filmovi bili su i dosta slični, 'Tri majmuna' je turski meditativni film koji je, kao i bosanski 'Snijeg', namijenjen za zaista zahtjevne gledatelje.

Možda i najbolji od svih filmova je dojmljivi 'Glad' u kojem naslovnu ulogu čelnika IRA-e maestralno tumači Michael Fassbender, inače daleki rođak irskog republikanca Michaela Collinsa. Osim što je radikalno smršavio za ulogu štrajkača glađu Bobbyja Sandsa, Fassbender je uspio bez puno riječi ocrtati gorljivost gorštačkog buntovnika koji ustraje u mučeništvu.


'Glad', trailer

Najveća vrijednost filma je u tome da prikazuje i posljedice koje nasilje ima i za one koji ga čine, nezaboravni lik zatvorskog čuvara pokazuje da u zatvorenom krugu nasilja svi gube. Najstrašniji lik u filmu je Margaret Thatcher, koju upoznajemo samo preko hladnog, bezosjećajnog glasa s radija. Ona je poput terorista – brine samo o uzvišenim ciljevima, a ostali moraju uprljati ruke s nasiljem koje je rezultat njezinih odluka.

Ako je 'Glad' najbolji film Revije, 'Valcer s Bashirom' je sigurno najaktualniji film. Bavi se suočavanjem izraelskih vojnika s ratnim zločinima prilikom intervencije u Libanonu, što strašno podsjeća na sadašnje događaje u Gazi. Vrhunska glazba Maxa Bashira i animacija puna nadrealnih slika dočarava traume vojnika koji u svojim ispovijestima demitologiziraju rat. 18-godišnjaci koji kreću u rat misle samo na svoje cure i kako se dokazati pred drugovima, a u vihoru rata važno im je jedino sačuvati svoje glave.


'Valcer s Bashirom', trailer

'Razred' nije dokumentarac poput 'Bashira', ali je rađen tako da izgleda kao da je snimljen skrivenom kamerom. Pokazuje sadašnjost francuskih škola u kojima se i učenice i učitelji pitaju što zapravo rade i kuda to vodi. 'Lornina šutnja' bavi se jednim drugim važnim problemom, imigrantima u Europi, a umjesto dociranja i patetike redatelji (braća Dardenne) su napravili studiju karaktera u kojoj ono što je neprikazano govori itekako glasno.

 

Filmofili će uskoro dobiti još jednu poslasticu – krajem siječnja u Movieplexu će se održati i Revija australskog filma. Osim toga, u tijeku su pregovori oko održavanja Revije Cannesa i u Splitu, Zadru i Čakovcu. A za one koji ni u Zagrebu nisu stigli pogledati sve filmove s Revije, evo i jedne ekskluzivne vijesti – svi filmovi s popisa (osim filmova 'Wendy i Lucy', '24 City' i 'Odrasli') idu i redovitu kino distribuciju. Djed Mraz je izgleda uslišio naše molitve.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.