Dogovor je pao - snima se Mao! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dogovor je pao - snima se Mao!

Dogovor je pao - snima se Mao!

Za godišnjicu Kineske revolucije sprema se prigodni spektakl, a ugledni filmaši glume i režiraju paradu kako bi uveličali premijeru.

s.p. 17.02.2009 0 komentara

Dogovor je pao - snima se Mao!

Ako su u Kini milijuni ljudi gledali 'Bitku na Neretvi' - kako li će tek biti gledan domaći partizanski ep? Kineski mediji najavili su filmski spektakl koji treba obilježiti 60. godišnjicu kineske komunističke revolucije. Film čiji naslov možemo prevesti kao 'Veliki ideal utemeljenja Kine' bavi se borbom komunističke vojske sa nacionalističkim snagama Čang Kaj-šeka i velikom pobjedom poslije koje je Mao osnovao komunističku Kinu. Glavni lik filma je, naravno, komunistički lider glavom i bradom - Mao Ce-tung.

Njega će glumiti Tang Guo Qiang koji je već tumačio druga Predsjednika u bar 4 filma i TV serije, a jednom se okušao i u režiranju filma slične teme - 'Dugog marša'. Redatelj filma je manje poznati Huang Jianxin koji je sigurno dobio projekt kao provjereni kadar, dok se slavni kineski filmaši nalaze u manje važnim ulogama. Tako će ugledni Chen Kaige ('Zakletva') raditi na filmu, ali samo kao glumac - baš kao i njegov kolega Feng Xiaogang, nagrađen 2007. na Veneciji za film 'Banket'. U ekipi će, naravno, biti i profesionalnih glumaca, a među njima će biti i hongkonška zvijezda Andy Lau ('Pakleni poslovi'),

Producenti najavljuju 'najjaču postavu u povijesti kineskog filma', a iako nije objavljen budžet, riječ je o visokobudžetnom spektaklu kojeg će podržati svi državni i lokalni organi vlasti i mediji. Sumnjamo da će se štedjeti na ovakvom filmu, no neće se puno trošiti na honorare - već je objavljeno kako su članovi ekipe najavili da će za ovakav film raditi za minimalac. 

Snimanje filma počelo je početkom veljače, a premijera se najavljuje za 10. rujan. Film kreće u široku distribuciju 1. listopada 2009., točno 60 godina nakon proglašenja Narodne republike Kine. Taj dan je nacionalni praznik koji se proslavlja velikom paradom za koju će biti angažiran još jedan filmski redatelj. Gažu će opet dobiti Zhang Yimou koji inače potječe iz obitelji koja je sudjelovala u poraženim snagama (Čang Kaj-šekovoj vojsci!) ali se vlastima dokazao kao veliki domoljub jer je nedavno režirao i velike Olimpijske igre u Pekingu.

Komentari

Nema komentara.