Cannes pun slavnih imena - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes pun slavnih imena

Cannes pun slavnih imena

Veliki festival pun je velikih redatelja. Tarantino predstavlja 'Kopilad', Lars Von Trier 'Antikrista', Ken Loach Erica Cantonu a Almodovar Penelope Cruz.

s.p. 16.04.2009 0 komentara

Cannes pun slavnih imena

Ovogodišnji kanski festival ima na svojoj listi puno velikih autora. Festival će ugostiti legende kao što su: Lars von Trier, Michael Haneke, Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Jane Campion, Ken Loach, Park Chan-wook i Marco Bellocchio. Svi oni očekuju se na velikom filmskom festivalu koji počinje 13., a traje do 24. svibnja. Od filmova u konkurenciji prevladavaju azijski i europski filmovi, nakon toga slijede ostale kinematografije, a Hollywood je po običaju tu samo da doda malo glamura na crvenom tepihu.

Tako će festival otvoriti animirana 'Nebesa' ('Up'), a priča se da bi svoju premijeru mogao imati i 'The Imaginarium of Doctor Parnassus' Terryja Gilliama, poznat kao zadnji film Heatha Ledgera. Tarantino nastavlja tradiciju predstavljanja svojih filmova u Cannesu /naslovna/, a ovaj put će pažnju javnosti privući njegova zezancija s Drugim svjetskim ratom, 'Inglourious Basterds'. Na posebnim projekcijama trebali bi biti prikazana i obiteljska drama F. F. Coppole 'Tetro', te Werner Herzogov rimejk 'Bad Lieutenanta' s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi.


'Looking for Eric', r: Ken Loach, trailer.

Atrakcija za ponoćne projekcije bit će horor Sama Raimija 'Drag Me to Hell', a za ljubitelje art filmova strave i užasa sprema se Von Trierov 'Antichrist'. Od drama na engleskom jeziku treba izdvojiti 'Bright Star' Jane Campion, priču o romansi pjesnika Johna Keatsa. Ken Loach poznat je po svojim socijalnim dramama, a u filmu 'Looking for Eric' bavi se glavnom zanimacijom britanskog i europskog puka - nogometom.

Veliki europski autori bave se fašizmom iz različitih aspekata. Michael Haneke u crno-bijelom 'The White Ribbon' istražuje totalitarni mentalitet u seoskoj školi 1913., a talijanski veteran Bellocchio u filmu 'Vincere' ispituje tajnu Mussolinijevu ljubav. Legendarni Almodovar u 'Broken Embraces' pokazuje svoju stalnu glumicu u vrlo sexy izdanju - Penelope Cruz.


'Broken Embraces' ('Los abrazos rotos'), r: Pedro Almodovar, trailer.

Azijci se predstavljaju s nekoliko žanrovskih filmova, redatelj 'Domaćina' Joon-ho Bong dolazi u Cannes s 'Majkom', trilerom o majci koja istražuje tko je njezinom sinu namjestio ubojstvo. Korejski majstor trilera Park Chan-wook napravio je 'Žeđ', film o svećeniku iz malog grada koji nakon eksperimenta koji krene krivo postane - vampir. Dok Kinez Lu Chuan u filmu 'Grad života i smrti' prepričava priču o strašnim zločinima Japanaca u Nankingu, Japanac Hirokazu Kore-eda u svom novom filmu bavi se veselijom temom - ljubavnom vezom videotekara i seks-lutke.

Novost na festivalu je i povratak rumunjskih autora koji su bili u trendu proteklih godina. U programu 'Poseban pogled' novi film predstavit će Corneliu Porumboiu (redatelj filma '12:08: Istočno od Bukurešta'), a redatelj festivalskog hita '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana', Cristian Mungiu, predstavlja omnibus 'Priče iz zlatnog doba' koji je producirao i surežirao. Glede Hrvata u Cannesu, treba spomenuti da je producentica Kinorame Ankica Jurić Tilić ('Kino Lika') izabrana u skupinu od 23 europska producenta za koje je predviđen program zajedničke suradnje. Za tjedan dana bit će i službeno objavljen program Konkurencije, pa onda očekujte opširnije informacije.

Komentari

Nema komentara.