Libertas razotkrio filmske kritičare - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Libertas razotkrio filmske kritičare

Libertas razotkrio filmske kritičare

'Drvo limuna' izraslo u pobjednika, 'Truba' objavila najbolji kratkiš, a otkrilo se i što su filmski kritičari - pretenciozne neznalice koje vole kinky sex!

s.p. 01.07.2009 0 komentara

Libertas razotkrio filmske kritičare

Žiri je objavio svog pobjednika 5. Libertasa, a i publika je rekla svoje - najbolja je 'Nemirna voda'. Riječ je o još jednom filmu tmurne tematike, no ljubav bivšeg zatvorenika i samohrane majke očito je ganula gledatelje Libertasa koji su tom filmu dodijelili Nagradu publike. Prije smo prenijeli vijest T-portala da su njihovi posjetitelji za najbolji kratki film izabrali 'True beauty this night', no pokazalo se da je ta vijest bila pogrešna. Nakon ponovnog prebrojavanja utvrđeno je da je pobjednik 'Truba', film o ženi koja voli trubiti i muškarcu kojeg to ubitačno živcira. 


'Truba', cijeli film.

Kao što i objavili, tročlani žiri je za najbolji film Festivala izabrao 'Drvo limuna' /naslovna/, zanimljivu dramu s političkim kontekstom. Izraelsko-politički spor prelama se kroz prijateljstvo žena sa suprotnih strana, te je autor mudro odlučio da se u filmu fokusira na osobne priče. Duhoviti Irac Jim Sheridan je sredinom festivala primio Nagradu za životno djelo i obratio se na svom irskom engleskom (za kojeg kaže da ga ne razumiju ni u Irskoj) te najavio svoj poluautobiografski film 'San o Americi'. Sheridan je u mladosti izgubio brata i ovaj film je njegova priča o irskoj obitelji u Americi koja nakon traume gubitka djeteta proživljava siromaštvo i težak emigrantski život. Ipak, film nije naporan nego je pun duhovitih i emotivnih scena koje ne prelaze u patetiku, a mladi glumci su naprosto predivni. Da je ovaj film u konkurenciji, i on bi zaslužio nagradu.

I filmski kritičari su konačno dobili film o sebi - i ne samo to, 'Drugi čovjek' je priča o erotskoj vezi tih dvoje kolega. Glavni junak je ambiciozni mladić koji dobiva priliku uređivati seoske novine i počinje pisati pretenciozne filmske kritike, iako baš i ne zna puno o filmu - pogleda film 'Posljednji dani' i ne zna 'da li je to dobar film ili se autor samo zajebava'. Upoznaje sexy kolegicu koja ga počinje vrtiti oko malog prsta, pa ga i doslovce drži za jaja, a široj publici će se sigurno svidjeti kinky erotske scene koje uključuju i kineske štapiće.


'Drugi čovjek', teaser.

'Zakačen' je rumunjska drama čiji kraj nismo najbolje shvatili, ali moguće je da je to zato što smo zakasnili na početak filma. Kritičari ovaj film o psihološkim igricama uspoređuju s djelima Michaela Hanekea i Romana Polanskog, a glumicu iz filma, Mariju Dinulescu, možemo preporučiti i našim gledateljima, osobito onima koji su već gledali u 'California Dreaming'. Od kratkiša vrijedi istaknuti da smo konačno vidjeli novi film Irene Škorić 'Pod nadzorom' koji je, poput 'Mementa', ispričan unatraške. Uz to je još snimljen i nadzornom kamerom, pa je taj film - prava stilska vježba! Zanimljiv je i poetični 'Izgubljeni raj', u kojem na početku vidimo muškarca i ženu, razgolićene i u ljubavnom zagrljaju, a kasnije ih vidimo u njihovoj službenoj odjeći, i to drastično mijenja kontekst priče.

Protekli Libertas protekao je u znaku nove koncepcije, više nema nagrada za dokumentarni film pa je u centru pažnje isključivo dugometražni film. Zanimljiva ideja je da Libertas postane pravi festival pod otvorenim nebom, a iako su zidine i plaže drevnog Dubrovnika idealno mjesto za to, treba imati na umu moguće kišno vrijeme i pronaći lokacije za alternativne, zatvorene projekcije. Zbog projekcija na otvorenom, nema više dnevnih i repriznih projekcija, pa pravi filmofili ubuduće neće moći vidjeti sve što ih zanima na Festivalu, što je 'slatka boljka' i mnogih velikih festivala. Ipak, Libertas nastavlja po starom i uspješnom konceptu - red zanimljivih filmova, red zanimljivih gostiju...

Komentari

Nema komentara.