Traži se Kubrickov nasljednik - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Traži se Kubrickov nasljednik

Traži se Kubrickov nasljednik

Kubrick nije uspio snimiti film o Holokaustu, pa se traži redatelj koji bi ga zamijenio. Ima još propalih projekata, želi li netko kubrickovski pornić?

s.p. 11.08.2009 0 komentara

Traži se Kubrickov nasljednik

Obitelj Stanleya Kubricka ima posebnu želju - željela bi da netko ekranizira jedan od posljednjih njegovih projekata. Za ideju o snimanju filma 'Aryan Papers' najviše se zagrijao Jan Harlan, Kubrickov šurjak koji je bio izvršni producent na nekoliko njegovih filmova. Harlan kaže da je sada pravo vrijeme i predlaže Anga Leeja za potencijalnog redatelja, a studio koji drži prava na film, Warner Bros, još nije potvrdio da li imaju u planu uskrsnuće tog projekta.

Kubrick je dugo pripremao 'Aryan Papers', priču o Židovki koja se zajedno sa svojim nećakom pretvara da su katolici i pokušava pobjeći iz Poljske koju su okupirali nacisti. Veliki redatelj je uvijek htio napraviti film o Holokaustu, pa je nakon dosta istraživanja pribavio prava na ekranizaciju romana 'Wartime Lies' Louisa Begleya. Početkom 1990-tih je dovršio scenarij i trebao početi snimanje u Češkoj, a za glavnu ulogu razmatrala se i Uma Thurman. Ipak, i sam Kubrick morao se složiti s odlukom studija da odgodi snimanje filma jer je baš u to vrijeme izišla 'Schindlerova lista' koja se bavi istom temom.


Kubrick nije snimio svoj ep o Napoleonu, ali Sergej Bondarčuk je uspio.

Stanley Kubrick je uvijek bio veliki perfekcionist i često mu se događalo da bi dugo spremao neki projekt, a onda bi se pojavio neki sličan film i studio bi sve otkazivao jer nije htio riskirati s velikom produkcijom. Tako je Kubrick dugo pripremao ep o Napoleonu, pregovarao s Jackom Nicholsonom oko glavne uloge i planirao angažirati 25.000 statista za scenu odlučujuće bitku, a onda je došla vijest o krahu filma 'Waterloo' Sergeja Bondarčuka, što je zapečatilo sudbinu Kubrickovog 'Napoleona'.

Napuštene Kubrickove projekte često su preuzimali drugi redatelji, Tom Tykwer je snimio 'Parfem' kojeg je htio ekranizirati i Kubrick, a Spielberg se 'iskupio' za odgodu 'Aryan Papersa' tako da je snimio 'A.I.' koji je također trebao biti Kubrickov film. A Kubrick je imao i ideju o snimanju visokobudžetnog pornića od čega je kasnije odustao, ali je barem prije smrti snimio finu erotiku, 'Eyes Wide Shut' koji je oporučno ostavio svojoj publici. Ipak je najbolje bilo onda kada je neostvarene Kubrickove filmove oživljavao - sam Kubrick!

Komentari

Nema komentara.