Kubrickova izložba - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kubrickova izložba

Kubrickova izložba

Prva velika izložba posvećena preminulom redateljskom majstoru Stanleyu Kubricku održava se u Frankfurtu na Majni i traje do 04. srpnja, objavio je BBC.

i.a. 15.04.2004 0 komentara

Kubrickova izložba

Ovaj veliki redatelj preminuo je 1999. godine u Londonu, kamo se 1961. preselio iz rodnog New Yorka, malo prije nego što je u potpunosti dovršen njegov posljednji film 'Oči širom zatvorene'. Nakon smrti, filmskim su se krugovima brzo proširile glasine o njegovoj neurotičnoj opsesivnosti i sklonosti ka izbjegavanju ljudi.

Istina, genijalni um Stanleya Kubrickla bio je u najmanju ruku neobičan, ali upravo je zahvaljujući tome stvorio neka od najvećih filmskih remek-djela. Tračeva je bilo pregršt, o Kubrickovoj osobnosti se puno govorilo i pisalo, ali o njegovim metodama rada malo se znalo.

Frankfurtska izložba pokušava skrenuti pažnju javnosti na njegova djela i način na koji ih je stvarao. Iako će na izložbi biti prikazan samo mali dio materijala koji su nađeni u redateljevom domu u St. Albansu u Engleskoj, zbirka je posve impresivna. Na njoj će biti izložene neke Kubrickove privatne stvari, ali veći dio predmeta biti će njegove 'filmske potrepštine' - razni kostimi i rekviziti, oprema za kameru, bilješke o snimanju i njegov set za šah kojeg je u pauzama snimanja često igrao.

Na snimanju Paklene naranče

Poznato je da je Kubrick svoje filmske projekte unaprijed planirao do najsitnijih detalja. Ova izložba prikazuje njegovu studioznu pripremu za snimanje filma o Napoleonu kojeg, naposlijetku, nikad nije napravio. Oko 1970. godine Kubrick je za taj film proučavao povijesne činjenice, tražio lokacije za snimanje, radio na scenariju, osmišljavao kostime i pokušavao od povjesničara doznati najsitnije detalje o Napoleonovom karakteru.

Kubrick je smatrao da će film o Napoleonu biti njegov najbolji rad. Pripreme za snimanje bile su toliko opsežne da su sadržavale podatke o slijedu scena, slijedu pojavljivanja glumaca u sceni, o vremenskim prilikama, o dobu dana, o lokaciji gdje će se snimati, o državi i o klimatskim uvjetima koji su pogodni za rad. U njegovoj kući pronađen je ormar ispunjen knjigama o Napoleonu koje je redatelj sve proučio, s kataloškim bilješkama o svim ljudima s kojima se Napoleon susreo, kada, gdje i koliko puta.

Za omiljenom partijom šaha

Ovaj monumentalni projekt nikada nije snimljen i to samo zbog tehničkih problema. Kubrick je želio sve scene u interijeru snimati isključivo pod svjetlom svijeća, što je bilo gotovo neizvedivo. Također, opsežan projekt zahtijevao je i mnogo novaca koje ekscentričnom redatelju nije bilo tako lako prikupiti. Oko za detalje na kojima je inzistirao izoštrio je radeći kao fotograf magazina Look na početku svoje karijere. Kada se odlučio posvetiti snimanju filmova, prekinuo je sa svim ostalim poslovima, čak i po cijenu gladi, samo da bi mogao planirati i nadzirati cijeli kreativni proces.

Na izložbi će biti predstavljen i dio njegovih osobnih pisama, uključujući i pisma obožavatelja koja su označavana sa 'F-P' za pozitivne kritike i sa 'F-N' za negativne kritike. Tu će se naći i pismo glumice Katharine Hepburn koja je na lijep način odbila redateljevo inzistiranje da se pojavi u njegovom filmu.

Fotografije sa snimanja filmova također će naći svoje mjesto na izložbi. Posebnu pažnju zavređuju one iz komedije 'Dr. Strangelove' na kojima je prikazana tzv. 'scena s pitama'. Ta se scena snimala pet dana i za nju je bilo potrebno više od 3 tisuće pita, a na kraju se uopće nije pojavila u finalnoj verziji filma. Kubrick je mislio da bi ta scena film koji je zamislio kao 'nightmare-komediju' pretvorila u puku farsu.

Jedan od izloženih dokumenta, skica sa snimanja

Predmeti iz ostalih filmova su crvena sofa u obliku usana iz 'Lolite', vrata za nultu gravitaciju iz 'Odiseje 2001', čudnovat stolić u obliku gole žene iz 'Paklene naranče' kao i skice koje je redatelj radio za 'Umjetnu inteligenciju', koju nije nikada dovršio. 'Umjetna inteligencija' je ipak snimljena. Prema Kubrickovim nacrtima i studijama film je 2001. godine dovršio Steven Spielberg.

Sve predmete pomogla je prikupiti i organizirati Kubrickova udovica Christiane koja je Njemica, što je i razlog zašto se izložba održava baš u Frankfurtu (a ne u Kubrickovom rodnom New Yorku.). Također, nastajanju izložbe pomogao je i redateljev dugogodišnji poslovni suradnik, izvršni producent Jan Harlan.

Izložba je otvorena do 4. srpnja, a održava se u Deutsches Filmmuseum i u Deutsche Architektur Museum u Frankfurtu na Majni, pa ako vam je milo....

Obavezno posjetite opsežan službeni site izložbe.

Komentari

Nema komentara.