HAVC podijelio kune - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      HAVC podijelio kune

HAVC podijelio kune

Igrane filmove snimat će debitanti Ivan Livaković i Vlatka Vorkapić te 'veterani' Papić, Ostojić, Sviličić, Ištvančić, Marinković i Jelčić.

s.p. 24.05.2010 0 komentara

HAVC podijelio kune

Hrvatsko audiovizualno vijeće je na svojoj sjednici održanoj 21. svibnja 2010. godine usvojilo 'listu prioriteta za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva'. Kao i obično, najviše pažnje izazvali su rezultati natječaja za dugometražni igrani film. Nenad Polimac je u svom članku u Jutarnjem listu kritizirao odbijanje mnogih važnih autora, te je istakao da na natječaju nisu prošli Zvonimir Jurić ('Crnci', kratki 'Žuti mjesec' s Berlinalea!), Branko Schmidt, Antonio Nuić i Goran Rušinović.

U medijima se najviše ističe činjenica da je 2 milijuna i 800 tisuća kuna u kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma dobio Ivan Livaković koji je sin utjecajne glumice Nade Gaćešić Livaković. Ipak, treba spomenuti da je Livaković za svoj kratkometražni 'Prljavi mali mjehurići' 2009. dobio nagradu DHF-a za najtalentiranijeg mladog autora, a i inače dobiva dobre kritike, s tim da je isti iznos potpore HAVC-a dobila i debitantica Vlatka Vorkapić za film 'Sonja i bik'.


'Ljubavni život domobrana', trailer.

Od onih koji su dobili sredstva za dugometražni igrani film na listi su Arsen Anton Ostojić, Ognjen Sviličić, Branko Ištvančić, Krsto Papić, Bobo Jelčić, te Pavo Marinković za već snimljeni 'Ljubavni život domobrana'. Najveći zamjerka kritičara je da su u sadašnjoj ekonomskoj krizi svi ostali bez novaca, najveći koproducent HTV je u kaosu i dugovima, a sredstva ipak nisu dodjeljena perspektivnim autorima koji su imali uspjeha kod publike ili na domaćim i svjetskim festivalima.

Za dugometražni dokumentarac sredstva su dobili Neven Hitrec, Ivona Juka i Miroslav Sikavica, a na listi dobitnika sredstava za kratkometražni dokumentarac su i Kristijan Milić, Ivan Salaj, Lukas Nola, Igor Bezinović i - prerano preminuli Vedran Šamanović.

HAVC će sufinancirati i animirane filmove autora kao što su Krešimir Zimonić, Milan Trenc, Davor Međurečan i Dubravko Mataković.

Na popisu autora eksperimentalnih filmova su Zdravko Mustać, Ivan Faktor, Nicole Hewitt i Irena Škorić koja je još jedna od filmaša kojima je odbijen dugometražni igrani film.

Još ostaje da pričekamo rezultate natječaja HAVC-a za kratkometražni igrani film, a oni trebaju biti objavljeni u lipnju 2010. godine. Cjelovit popis Rezultata Javnog poziva HAVC-a možete pogledati ovdje.

Komentari

Nema komentara.