Coen, Cole, Cannes Film Festival - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Coen, Cole, Cannes Film Festival

Coen, Cole, Cannes Film Festival

Još dva mjeseca do ovogodišnjeg Canneskog festivala, a već nas kopkaju najavljene premijere filma braće Coen, Pedra Almodovara i Irvina Winklera.

16.03.2004 0 komentara

Coen, Cole, Cannes Film Festival

Novi film braće Coen, 'The Ladykillers', imati će svoju europsku premijeru na Canneskom filmskom festivalu 18. svibnja, prenio je BBC. Ovaj film je remake istoimene crne komedije iz 1955. godine, a glavne uloge tumače Tom Hanks i Alec Guinness. Ovo će za Hanksa biti prvi put da sa nekim svojim filmom gostuje na Cannesu, a braća Coen imaju tu čast već po šesti put.

U ovome filmu po prvi puta oba brata dijele režiserske zasluge, dosada se obično Ethan potpisivao kao producent, a Joel kao redatelj. Takva kombinacija već im je donijela Zlatnu palmu (najvažniju nagradu Canneskog festivala) i to 1991. za film Barton Fink, kada su dobili i nagradu za najbolju režiju. S 'Fargom' 1996. i 'The Man Who Wasn't There' 2001. godine su dobili priznanja za režisersku vrlinu.

Radnja filma se vrti oko lopova koji iznajme kuću od starice kojoj se predstave kao glazbenici, a zapravo planiraju pljačku. Oni su uvjereni da će biti lak zadatak riješiti se dobroćudne starice, ali stvari uskoro pođu naopako. Od originala se film braće Coen razlikuje po tome što se radnja odvija na američkom jugu, a ne u Londonu i to što je njihova starica stroga i religiozna crnkinja. Staricu glumi Irma P. Hall.

'La mala educacion'

Čini se da Tom Hanks koji u filmu glumi lopova Goldthwaita Higginsona i nije baš presretan poslom kojeg su obavila složna braća. Naime, on nije sudjelovao na nedavnim pressicama kojima se promovirao film, a na američku premijeru je stigao petnaest minuta nakon projekcije. Novinarima je stigao pojasniti kako mu se ne čini da su u remakeu ubili duh originalne komedije te da ona 'još uvijek postoji i još uvijek je deset puta bolja nego što će remake ikad biti'. Hanks je nastavio: 'ne gledam na ovaj projekt kao na čupanje jednog prekrasnog filma iz crno-bijele ere britanske kinematografije. On je samo nešto iščupano iz mozgova braće Coen pa bilo to dobro ili loše.' Oookej.

Canneski festival započeti će 12. svibnja projekcijom filma Pedra Almodovara ' 'La Mala Educacion' (Bad Education). Prvi put u 57 godina dugoj povijest festivala jedan španjolski film imati će takvu čast. Još se ne zna da li će ovaj film o utjecaju katoličkog obrazovanja na živote dvaju muškaraca konkurirati za nagrade ili će biti samo prikazan izvan konkurencije. Glavne uloge imaju Gael Garcia Bernal ('I tvoju mamu također', 'The Motorcycle Diaries') i Španjolci Fele Martinez i Javier Camara (oboje iz Oscarom nagrađenog 'Hable Con Ella'). Almodovar je u Cannesu nagrađen kao najbolji redatelj za 'Sve o mojoj majci' (1999.) , a 1992. je bio član žirija. Ove godine čast da predsjedava uglednim žirijem ima Quentin Tarantino.

Filmski bračni par Cole - Ashley Judd i Kevin Kline

Festivalska događanja potrajati će do 22. svibnja kad će kao posljednji biti prikazan film 'De-lovely' redatelja Irvina Winklera koji se bavi životom i djelom skladatelja Colea Portera, a nakon projekcije će biti dodijeljene nagrade. U filmu glume Kevin Kline, Ashley Judd i Jonathan Pryce, a Coleove skladbe će izvoditi mnogi poznati pjevači kao Natalie Cole, Sheryl Crow, Alanis Morissette i Robbie Williams.

Cole Porter je jedan od najutjecajnijih skladatelja 20. stoljeća koji je svojim swing i jazz kompozicijama dao jak pečat holivudskim mjuziklima. Ovim filmom će Canneski festival obilježiti 80. jubilej rada Metro-Goldwyn-Mayer studija (MGM). Nakon filma u tu čast će biti upriličen vatromet te koncert na kojemu će nastupiti neki pjevači iz filma, a cijeli događaj će se nastaviti zabavom u čast dobitnika nagrada.

Čini se da će se filmaši i više nego lijepo zabavljati na ovogodišnjem Cannesu, a mi ćemo se potruditi da vas o svemu na vrijeme obavijestimo.

Komentari

Nema komentara.