Revolucija za 218.32$ - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Revolucija za 218.32$

Revolucija za 218.32$

Kompanija Wellspring otkupila je prava na svjetsku distribuciju filma 'Tarnation', eksperimentalnog, muzičkog, dokumentarističkog i svakakvog filma Jonathana Caouettea.

13.04.2004 0 komentara

Revolucija za 218.32$

Wellspring se dosad bavio samo filmovima koji su snimljeni na ne-engleskom jeziku, ali je kompanija odlučila promijeniti svoju politiku nakon Caouettevog filma. 'Tarnation' je premijerno prikazan na ovogodišnjem Sundance film festivalu gdje ga je publika popratila s velikim oduševljenjem. Kritičari su ga odmah prozvali revolucionarnim i radikalno drugačijim od svih vodećih trendova u filmskoj industriji, a neki su čak i rekli kako je osvježavajuć poput 'Vještica iz Blaira'.

Film objedinjuje 20 godina Caouettovog života (sada ima 31) tijekom kojih je sakupljao fotografije, snimke, vodio video i audio dnevnike, bilježio telefonske poruke i dramatične vlastite ispade. Tu su također i neki specifični dijelovi pop kulture iz 80-tih godina, kao i dijelovi njegovih vlastitih kratkih, nasilnih parodija. Cijelu tu hrpu podataka autor je uobličio u smislenu cjelinu koristeći se iMac-om svoga dečka, a sve to uz budžet od čitavih 218.32 dolara. Jedan od producenata 'Tarnationa' je redatelj Gus Van Sant koji ističe da je na ovakav film čekao još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Mali Jonathan s majkom

'Tarnation' se smatra trenutno najjsnažnijim dokazom mogučnosti kućnog pravljenja filmova, a kao takav je i ogledni primjer pravog niskobudžetnog filmaštva koje, čini nam se, ponovo dobiva svoje pravo značenje. Znalci koji su vidjeli film ne poriču da velika zasluga za odličan film pripada i urođenom Caouetteovom filmaškom talentu. Tako je to, u današnje doba tehnologije koja krpa sve rupe, pa i one u talentu, postojanje istoga najednom je totalna egzotika i o njemu se priča s velikim poštovanjem.

Sam autor ne razmeće se previše. Kako dolazi iz disfunkcionalne obitelji gdje je majka bila dječji model, ali je nakon pada s krova, koji je katapultirao i njenu skrivenu šizofreniju, najčešće šetala od jedne mentalne ustanovu u drugu, najviše je vremena provodio po popravnim domovima, kod djeda i bake, a svakodnevica mu je obilovala drogom i nasiljem. Kameru ističe kao vlastiti spas. Korištenje kamere idealno se uklapa i u njegovu vlastitu medicinsku dijagnozu; poremećaj depersonalizacije, tj. vlastiti život promatra kao da je nečiji drugi, sa strane.

Koristeći dečkov iMac i program iMovie uspio je editirati cijeli film

I dalje je koristi u svakodnevnom životu, najčešće da bi dokumentirao odnos s majkom koja je zbog overdosea lithiumom pretrpjela ozbiljna oštećenja mozga. On sam smirenje je pronašao u stabilnoj vezi s dečkom Davidom, a  ponovo se susreo i s ocem, koji ga je napustio dok je još bio dijete. Golemu je količinu materijala; 160 sati video materijala i nekoliko stotina fotografija iskoristio za svoj uradak koji je specifičan i po tome što je prvi dugometražni uradak koji je editiram uz pomoć programa iMovie.

Ne možemo se oteti porivu da ovu priču ne povežemo s još jednih 'problematičnim' primjerkom neizmjernog talenta, JTLeroyem, koji nije redatelj, ali je uspješni pisac za kojim je poludjelo pola američke indie scene (i Van Santu je pisao scenarij za Slona, ali isti nije upotrebljen). Asia Argento snima film po njegovoj autobiografskoj knjizi (pisali smo o tome) Sarah koja govori o maloljetnoj muškoj kurvi za kamiondžije. Ovdje govorimo o Leroyu u muškom licu, ali se on sam često oslovljava u ženskom.

Jonathan Caouette danas

Iako još nije objavljen službeni program Redateljske večeri na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, 'Tarnation' je prvi američki film koji je odabran za prikazivanje. Ta je odluka donešena odmah nakon već spomenute projekcije filma na Sundanceu. U Park Cityu, gdje se održava taj festival, ovaj film je prikazan pomoću HD video tehnologije, a za potrebe Canneskog festivala biti će presnimljen na standardnu 35mm vrpcu.

Wellspring planira veliku promociju ovog filma u Cannesu, kao i naknadno objavljivanje VHS-a i DVD-a koje ćemo i mi morati pričekati, osim ako ga, nekim čudom, budemo imali prilike pogledati u kinima.

Komentari

Nema komentara.