Konkurencija kratkog filma u Cannesu - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Konkurencija kratkog filma u Cannesu

Konkurencija kratkog filma u Cannesu

12. svibnja počinje velika fešta filmova - Cannes Film Festival, igrane filmove koji se natjeću za Zlatnu palmu već smo izlistali, red je na kratke pretendente na istu.

05.05.2004 0 komentara

Konkurencija kratkog filma u Cannesu

Kao što znate, završen je odabir filmova koji će ove godine biti prikazani na canneskom ‘Festival International du Film’, najvećoj godišnjoj filmskoj pompi s art kredibilitetom. Kako fešta uskoro započinje (12.05.), vrijeme je da pobrojimo konkurenciju u kategoriji kratkog filma.

Selekcija je zatvorena novozelandskim filmom ‘Closer’ redatelja Davida Ritteya, pričom o gluhom tinejdžeru Nathanu (glumac koji ga je portretirao je i sam gluh) koji se suočava sa smrću svoje starije sestre. Prikazivanje u Cannesu bit će ujedno, kao i za dosta drugih radova u konkurenciji, i svjetska premijera ovog filma. Inače, Rittey nije jedini novozelandski autor na Cannesu jer se, eto, među osamnaest radova u selekciji dugometražnog filma našao i 'Shrek 2' Andrewa Adamsona.

Michele Cournoyer, veteranka 'Accordeon'
 
Prestižnoj Zlatnoj Palmi za najbolji rad u konkureciji kratkog filma nadat će se tako ukupno deset autora iz devet zemalja. To su redom:
*Michele Cournoyer iz Kanade, veteranka u konkurenciji s gotovo tri desetljeća rada u animaciji, ovaj put nominirana sa šestominutnim animiranim filmom ‘Accordeon’,
*Nijemac Klaus Huettmann sa svojim redateljskim prvijencem, filmom ‘Der Schwimer’ (14’), *predstavnik Belgije Jonas Geirnaert sa drugim filmom u karijeri, ‘Flatlife’ (11’),
*dva autora iz Francuske, Madeline Andre s trominutnim ‘Gerard Mon Amour’ i Nicolas Salis sa svojim drugim filmom, četrnaestominutnim ‘La Derniere Minute’,
*Michelange Quay s Haitia s filmom ‘L’Evangile Du Cochon Creole’ (15’),
Brazilac Erik Rocha i ‘Quimera’ (15’),

Rie Rasmussen, redateljica debitantica 'Thinning The Herd'

*danska glumica i supermodel Rie Rasmussen (koju ste najvjerojatnije zapazili u ulozi Veronice u 'Femme Fatale') sa svojim desetominutnim redateljskim debijem ‘Thinning The Herd’,
*rumunjski predstavnik Catalin Mitulescu sa svojim trećim filmom ‘Trafic’ (15’) i već spomenuti *Rittey sa svojim dvanaestominutnim ‘Closer’.

Kao i u konkurenciji dugog filma, i u ovoj je kategoriji nominirano manje filmova nego što je prošlih godina bilo uobičajeno. O časnom će dobitniku odlučivati žiri u sastavu: Nikita Mikhalkov, redatelj iz Rusije,  Nicole Garcia, glumica iz Francuske, Marisa Paredes, glumica iz Španjolske, Nuri Bilge Ceylan iz Turske i Pablo Trapero iz Argentine, obojica redatelji.

Već smo pisali o posebnom tretmanu koji će ove godine dobiti kratki filmovi u Cannesu, a kako je festival vrlo bitna toča i filmske trgovine, bilo filmovima ili filmašima, vjerujemo da se budno pazi tko će iz tijesne konkurencije biti dobitnik jedne od dviju Zlatnih palmi koje se dodjeljuju na festivalu.

Komentari

Nema komentara.