Cannes - kratko i najslađe! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Cannes - kratko i najslađe!

Cannes - kratko i najslađe!

Zlatna palma za kratki film na ovogodišnjem je Cannes film festivalu dodijeljena Catalinu Mitulescu za 'Trafic', a nagrada žirija pripala je Jonasu Geirnaertu za 'Flatlife'.

24.05.2004 0 komentara

Cannes - kratko i najslađe!

Žiri kojim predsjeda Nikita Mikhalkov, kanski pobjednik iz 1994., i kojeg sačinjavaju glumica Marisa Peredes, glumica i redateljica Nicole Garcia te redatelji Nuri Bilge Ceylan i Pablo Trapero, odlučio je Zlatnu Palmu za kratki film dodijeliti rumunjskom redatelju Catalinu Mitulescu za film 'Trafic'.

Mitulescu je Zlatnu Palmu osvojio iz trećeg pokušaja, na Cannesu je već bio s prilično uspješnim kratkim filmovima '17 minuta kašnjenja' (2002) i 'Bukurešt - Beč 8:15' (2000). 'Trafic' je petnaestominutni film o poslovnom čovjeku Tudoru koji do slijedećeg sastanka ima nešto slobodnog vremena, dovoljno da pozove djevojku na kavu, pokaže joj sliku svoje kćeri i snimi novu fotografiju.

Redatelj i scenarist Catalin Mitulescu rođen je u Bukureštu 1972., gdje je, nakon rada u Italiji, Austriji i Poljskoj 2001. diplomirao režiju na Dramskoj Akademiji (prvo je studirao geologiju). Do sada je režirao tri navedena kratka filma, par dokumentaraca i preko trideset reklama i video spotova, sve u okrilju vlastite producentske kuće Left Pictures, osnovane 1998.

Flatlife izvana

'Flatlife' je diplomski rad Belgijanca Jonasa Geirnaerta koji je osvojio simpatije i nagradu žirija Cannes film festivala. Radi se animiranom kratkom filmu koji prati četvero ljudi, susjeda iz jedne zgrade, koji sasvim slučajno, bez ikakve namjere, čine jedni drugima život težim.

Svakodnevni, jednostavni događaji pretvaraju se u nešto što može biti izuzetno iritantno, više no što bi se to dalo zaključiti na prvi pogled: vješanje slike na zid, gradnja kuće od karata, pranje rublja, gledanje tv-a…. U Jonasovom filmu vješanje slike postaje riskantna operacija, gradnja kule od karata dokazuje sve Murphyjeve zakone, a pranje rublja iziskuje posebno znanje etike.

Flatlife, iznutra

Ono što nam autor želi kazati ovim djelom stane u jednu rečenicu: 'Ponekad je daleki prijatelj puno vrjedniji nego dobar susjed.' Jonas je vrlo mladi, talentirani 22-ogodišnji umjetnik koji se osim animacijom (završeni studij animiranog filma na belgijskoj kraljevskoj akademiji umjetnosti) bavi i glumom u nagrađivanoj komedijaškoj skupini 'The Lunatics', a 'Flatlife je bio jedva dovršen kada su ga prihvatili u cannesku konkurenciju.

www.flatlife.be

Komentari

Nema komentara.