3D osvaja i art festivale - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      3D osvaja i art festivale

3D osvaja i art festivale

Wendersov 3D film prikazat će se na Motovunu, vraćaju se Tabor i DORF, a dolazi i Festival suvremenog indijanskog filma.

s.p. 23.05.2011 0 komentara

3D osvaja i art festivale

Kao uvertira u predstojeće, 13. tj. 14. izdanje Motovun film festivala (23.-29. srpnja) pretpremijerno će, u 28. Tjednu suvremenog plesa, 24.5. u 19h biti prikazan film 'Pina 3D' (naslovna fotografija) redatelja Wima Wendersa. Wendersova oda jednoj od najvećih koreografkinja svih vremena prikazana je na po prvi put, izvan konkurencije, na 62. izdanju Berlinalea, a hrvatsku premijeru će imati na 13./14. Motovun film festivalu, kao prva regionalna open-air 3D projekcija. Ove sezone zemlja parner je Irska, a pojavit će se i filmaši iz brojnih drugih kinematografija. Njihovi filmovi će, uz nagrade glavnog programa, konkurirati i za regionalnu nagradu Bauer, nekonformističku nagradu Maverick, ali i antikorupcijsku nagradu koju festival dodjeljuje u suradnji sa Transparency International.

Deveti međunarodni festival kratkometražnog filma – Tabor film festival održat će se po treći put u Zaboku od 07. do 11. lipnja i to na tri lokacije. Osim kino dvorane Zabok i Zelene dvorane gdje će se održavati dnevne projekcije, ove sezone se Festival vraća projekcijama pod zvjezdanim nebom, i to u novouređenom vrtu krčme Polanović. Žiri se sastoji od pet filmskih radnika i umjetnika, te će Jasna Žmak (HR), Andrijana Stojković (RS) i Niclas Gillberg (SWE) odlučivati o pobjedniku u međunarodnoj konkurenciji dok će Marko Meštrović (HR) i Martina Globočnik (HR) birati najbolji film u domaćoj konkurenciji. Ove godine radionica je posvećena pisanju scenariju za što je odgovorna ekipa iz Palunka koju će voditi dramaturginja Irena Krčelić. U suradnji s jednim od najstarijih svjetskih festivala kratkometražnog filma Uppsala Film festivalom i uz pomoć švedskog filmskog instituta priprema se i velika retrospektivu švedskog kratkometražnog filma. Prikazat će se i filmovi s RAF-a po izboru publike, tri programa filmova nominiranih za prestižnu nagradu Europske Filmske Akademije u 2010., a održat će se i matineje dječjih filmova. Više informacija na službenoj stranici.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF već tradicionalno omogućuje osječkoj publici reprizno praćenje najzanimljivijih filmova iz festivalskog programa. Tako je novo druženje u Osijeku zakazano za 27-29.05., s početkom u 20.00 sati, u suradnji sa Udrugom Druga scena, u S.Co.baru. U tri dana bit će prikazano 9 filmova, od kojih svakako posebno izdvajamo 'Ako nitko ne svira', pobjednički film regionalne konkurencije. Skrećemo pozornost i na film o grupi Fit nazvan 'Rock'n'roll je kriv za sve', te na film 'Satan Panonski' iz 1990. U popratnom programu pogledajte izložbu Monike Vladisavljević i poslušajte sjajnog Iggyja – Thee One Man Band. Ulaz je slobodan. Filmove 'Na mladima Vinkovci ostaju' i 'Od pelena do kopački', s druge radionice u sklopu novog programa EDIT – namijenjenog osnovnim i srednjim školama, možete pogledati na službenoj stranici DORF festivala.


'Ako nitko ne svira', trailer.

U sklopu Dana kotara Žnjan održava se predavanje i javna projekcija filma 'Muka i smrt Gospodina našega Isusa Krista', autora Ferdinanda Zecce iz 1903. Riječ je o filmu koji je u svom splitskom kinu između dva svjetska rata prikazivao pionir hrvatskog filma i kinematografije Josip Bepo Karaman i koji je ostao u kolektivnom sjećanju brojnih generacija, a u svojim su ga djelima spominjali Miljenko Smoje, Ivko Kovačić i Marko Uvodić. Uz predavanje filmskog kritičara i povjesničara filma Mladena Vuškovića bit će predstavljena i obnovljena slastica iz toga doba, Kinema ba. Manifestacija je planirana za srijedu, 25. svibnja, u hotelu Duilovo, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

25. svibnja u 17 sati u MM centru će se održati projekcija posvećena Keiichiju Tanamiju. Keiichi Tanaami japanski je majstor animacije i eksperimentalnog filma, grafičkog dizajna i ilustracije. Tanaami stvara eklektične, osebujne, i prije svega originalne radove. Psihodelični, avangardni i primamljivi elementi šire se Tanaamijevim radovima, od kojih su mnogi bili itekako prihvaćeni i pozdravljeni u filmovima, knjigama iz umjetnosti, naslovnicama albuma i posterima. Ovim programom, zahvaljujući Tabor Fim Festivalu, predstavlja se jedan od najutjecajnijih japanskih umjetnika našeg vremena.

Festival suvremenog indijanskog filma će se u organizaciji Hrvatsko-američkog društva i u suradnji s Kinematografima Osijek održati u Osijeku u četvrtak, 26. 05. U okviru projekta 'Red Rock Arts and Crafts Festival' koji u organizaciji Hrvatsko-američkog društva već petu godinu u Hrvatskoj okuplja umjetnike i stručnjake za indijansku kulturu iz SAD-a, 26. svibnja u Osijeku će gostovati dva renomirana indijanska redatelja - Chris Eyre i Neil Diamond. Kako se radi o iznimno popularnim i uglednim gostima te nesvakidašnjem kulturnom događaju za Osijek, organizator je omogućio besplatne projekcije filmova gostujućih umjetnika za sve građane Osijeka. Događaj će započeti projekcijom filma i predavanjem na Filozofskom fakultetu, nakon čega slijede dvije projekcije filmova u kinu Urania te druženje s redateljima u caffe baru Lumiere.

Predstavljen je 19. hrvatski festival jednominutnih filmova. Tradicionalno najveći broj filmova stiže iz Hrvatske (60 filmova), zatim iz Slovačke (40 filmova), te Mađarske, Njemačke, Velike Britanije. Ove godine prvi puta sudjeluje Šri Lanka sa svoje 3 minute u službenom programu Festivala. Grand Prix će ove godine dodijeliti petročlani žiri: prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa Diego Zucci iz Italije; Alen Drljević iz Bosne i Hercegovine; te Martina Validžić, Zvonimir Rumboldt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske. Od prošle godine u sklopu Crominute se održava regionalni Festival vina i delicija. Detaljnije o Festivalu, te službenom i popratnom programu potražite na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.