Proširite filmska iskustva! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Proširite filmska iskustva!

Proširite filmska iskustva!

Počela je Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, a uskoro će nam nove filmske doživljaje pružiti 25 FPS, te Split i Zagreb Film Festival.

s.p. 12.09.2012 0 komentara

Proširite filmska iskustva!

8. 25 FPS najavio je program pod naslovom Expanded Cinema. Radi se o nizu audiovizualnih performansa koji u svojim nastupima kontekst gledanja filma interpretiraju i obogaćuju kodovima iz drugih medija. Ovogodišnji program čine četiri audiovizualna performansa. Među njima se nalaze klasici proširenog filma i žive svjetlosne skulpture kao i jedan splitsko-pulski dijalog između glazbe i filma. Više informacija na http://www.25fps.hr/

Danas počinje 17. Filmska revije mladeži i 5. Four River Film Festival. Ovogodišnja Revija i Festival zamišljeni su u duhu kemije i kemijskih eksperimenata. Domaćin službenog dijela programa u srijedu će biti karlovački glumac i TV voditelj, Marinko Leš.

U subotu, 15. rujna započet će 17. Split Film Festival/Međunarodni festival novog filma koji traje do 22. rujna. Projekcije, predavanja, radionice i tribine održat će se u kinima Karaman i Zlatna vrata. Ove godine festival je uokviren temom francuskog imena résistance, a riječ je o otporu i otporima u najširem smislu – od intimnog i ontološkog do kulturnog i društveno-političkog. Više informacija dostupno je na festivalskim internetskim stranicama www.splitfilmfestival.hr.

Bliži se jubilarno, 10. izdanje Zagreb Film Festivala koje će se održati od 14. do 21. listopada 2012. Program festivala održavat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija – u kinima Europa, Tuškanac te u Zagrebačkom plesnom centru i u dvorani Muzeja suvremene umjetnosti. Na festivalu će biti prikazano oko 90 filmova u sedam programa.

U prostorima HAVC-a održana je presica na kojoj su najavljene nove adaptacije poznatih hrvatskih dječjih romana: 'Zagonetni dječak' redatelja Dražena Žarkovića i scenaristice Hane Jušić i 'Šegrt Hlapić' scenarista i redatelja Silvija Petranovića. 'Zagonetni dječak' nastavak je napete detektivske priče 'Koko i duhovi', a u hrvatskim kinima trebao bi zaigrati u proljeće 2013. 'Šegrt Hlapić' se temelji na dječjem klasiku spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, a dovršetak snimanja planira se 15. studenoga 2012.


'Koko i duhovi', trailer.

U svijet je nedavno krenula i prva knjiga o suvremenom hrvatskom filmu na engleskom jeziku, u suizdanju Hrvatskog filmskog saveza i američkog nakladnika Berghahn Books. 'In Contrast: Croatian Film Today' zbornik je eseja, studija, kritika i intervjua s hrvatskim redateljima, a knjigu su uredile hrvatsko-američke znanstvenice Gordana P. Crnković (University of Washington) i Aida Vidan (Harvard University).

Zatvoren je Kinookus FFF 2012. Po izboru publike, nagradu za najbolji dugometražni film, Veliku kamenicu, dobio je dokumentarac koji je spojio glazbu i kuhinju, 'Mugaritz BSO', španjolskih redatelja Felipea Ugartea i Juantxo Sardona. Malom kamenicom nagrađen je talijanski kratkometražni film 'Deliziosa maledizione' ('Slatko prokletstvo'), redatelja Flavia Coste na kojem je surađivala i Duška Dražić, kostimografkinja iz Dubrovnika.

Dokumentarni film 'Ratni reporter' Silvestra Kolbasa uvršten je u finalni krug nominacija za najvažniju europsku televizijsku nagradu - Prix Europa (u kategoriji najboljeg televizijskog dokumentarnog filma). Naša istaknuta animatorica i likovna umjetnica Ana Hušman tijekom rujna i listopada prikazat će tri svoja kratkometražna filma na dvije važne međunarodne manifestacije, i to 'Plac' na Gwangju bijenalu u Koreji te 'Ručak' i 'Nogomet' na Oktobarskom salonu u Beogradu.

Kratkometražni igrani film 'Obid' Ivice Mušana i animirani film 'Vesla' Zdenka Bašića i Manuela Šumberca nagrađeni su zlatnim medaljama na 74. izdanju Svjetskog festivala neprofesijskog filma UNICA. 'Obid' je ujedno proglašen najboljim filmom festivala, a hrvatska je selekcija proglašena najboljom na festivalu. Hrvatski film bio je zapažen i na Svjetskom kupu jednominutnih filmova, gdje je 'Hoću bracu' Tomislava Starčevića osvojio srebrnu medalju.

Dugometražni igrani film 'Cvjetni trg' redatelja Krste Papića osvojio je nagradu Freedom of Speech na nedavno završenom 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu. Krsto Papić nagrađen je za 'smjeli prikaz globalnog problema korupcije i organiziranog kriminala koji kao sistem ulaze u sve pore društva'.

Kratki igrani film 'Recikliranje' Branka Ištvančića iz omnibusa 'Zagrebačke priče' uvršten je u selekciju 19. Golden Boll Film Festivala koji će se održati od 17. do 23 rujna 2012. u turskom gradu Adana. Naš film je uvršten u selekciju natjecateljskog programa kratkih filmova pod nazivom Mediterranean Short Film Competition.

Komentari

Nema komentara.