Kratki CanCan - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratki CanCan

Kratki CanCan

Tko će kući s azurnom palmom, a tko će samo ubilježit pokoju u biografiju otkrivamo u nadahnutom tekstu o kanskim kratkometražnim marginalcima!

m.b. 28.05.2006 0 komentara

Kratki CanCan

Kao i svake kanske godine i ove je ponovno oživjelo pitanje kako se uopće biraju kratki filmovi uvršteni u konkurenciju. Jer omjer je i više nego velik – naime, radi se o tek 10 kratkiša izabranih iz gomile od 3 i pol tisuće prijavljenih. No, bez obzira na brojne nejasnoće koje se otvaraju pri pogledu na takvu selekciju (film iz Francuske + još jedan argentinsko-francuske koprodukcije, oba nagrađena), ne ostaje nam ništa nego pomnije se zagledati u ovogodišnje izabranike.

Prije toga samo ćemo vam još došapnuti veliku vijest: u žiriju za kratkiše ove se godine našao i mili Tim Burton, a Zlatnu je palmu, skupa s ostalim članovima, dodijelio SF filmu 'Sniffer' Bobbieja Peersa, uz nagradu radu 'Primera nieve' i posebno priznanje animiranom 'Conte de Quartier'. O svima njima više u nastavku teksta, jer smo odlučili svakog od 10 sretnika nagraditi kojom lijepom riječi.

Sniffer, Bobbie Peers

* 'Banquise' (Icefloe) švicarskog dvojca Cédrica Louisa i Claudea Barrasa simpatična je animacija o opsesivnoj djevojčici Marini i nesnosnoj ljetnoj vrućini koju pobjeđuje maštanjem o sretnijem životu među pingvinima i ledenjacima. Sinopsis nas je pomalo podsjetio na urnebesno zabavnog laureata 3. ZFF-a, 'Iceberg'.

* Još jedna animacija, ovaj put eksperimentalnije prirode, našla je svoje mjesto na kanskoj rivijeri. 'Film Noir' Britanca Osberta Parkera nelinearna je priča koja doziva pravu atmosferu noira, a nas je navela da se sjetimo slavnog 'Fast Filma' Virgila Widricha.

Banquise, Cédric Louis i Claude Barras

* Treći animirac stiže iz Francuske, a autorica Florence Miailhe svakako je jedna od najiskusnijih u ovogodišnjoj konkurenciji. Dosad je snimila preko 10-ak animacija, a s filmom 'The First Sunday in August' osvojila je 2002. francuskog Césara za najbolji kratki. Njezin kanski rad 'Conte de Quartier' (Urban Tale), inspiriran novinskim vijestima, prati kretanja nekolicine nasumično izdvojenih protagonista u jednom sasvim običnom danu. Iskustvo je ovaj put očito bilo dovoljno za posebno priznanje 59. kanskog žirija.

* Brazilski redatelj Eduardo Valente već je dobro poznat kanskoj festivalskoj direkciji, pa je uvrštavanje njegova rada 'O Monstro' (The Monster) u konkurenciju možda slično onome što se priča za druge stalne goste azurne fešte. Njegov je diplomski rad 'Daughter and Father' 2002. dobio First Cinéfondation Prize, a drugi film 'Sentimental' prikazan je u programu Director's Fortnight. Treći short koji se 2006. zavrtio na Cannesu tematizira željezničku nesreću u kojoj je poginulo 100-ak osoba i 'čudovište' odgovorno za taj nemili događaj.

Conte de Quartier, Florence Miailhe

* Turski rad 'Poyraz' (Boreas) redateljice Belme Bas bilježi svakodnevna opažanja djeteta koje živi sa svojim starim rođacima u skromnoj kućici u planinama, posebice se osvrćući na vječno aktualna pitanja života i smrti.

* Ovogodišnji žirijev miljenik, 'Primera nieve' (Prvi snijeg) Pabla Agueroa (Argentina-Francuska) također tematizira teške uvjete života i borbu za opstanak. U središtu su pozornosti mlada žena i njezino djete koji pokušavaju preživjeti u trošnom kućerku prije nego što dođe snijeg i još hladnija zima.

Primera nieve, Pablo Aguero

* Australska predstavnica Denie Pentecost pozabavila se u filmu 'Sexy Thing' dvjema djevojčicama koje su izmaštale svoje vlastite svjetove kako bi se zaštitile od strašne stvarnosti. Georgie živi u svom svijetu zbog seksualnog zlostavljanja, a Lisino se mjesto iz bajke nalazi duboko ispod mora.

* Bobbie Peers svoj je kratki SF film 'Sniffer' smjestio u svijet u kojem nema sunca ni neba, a svi stanovnici tog čudnog društva mogu letjeti. Svakodnevnu rutinu prekinut će čovjek kojemu je dosta svega - dat će otkaz i doslovno - odletjeti. Tako je i Zlatna palma ove godine odletjela u norveške ruke. 

Film Noir, Osbert Parker

* 'Ongeriewe' (Discomforts) južnoafričkog redatelja Robina Kleinsmidta klasična je priča o utjecaju droga na obiteljske veze, a u glavnim se ulogama pojavljuju džanki, njegova majka, sestra i brat.

* Posljednji rad iz konkurencije podsjetio nas je na kratki film koji smo također gledali na 3. ZFF-u - 'Leptiri' Maxa Jacobyja. Film 'Nature's Way' Novozelanđanke Jane Shearer također je tiha priča o ubojici koji u ovom neugodnom šortu zakopa djevojčicu u šumi i nada se da ga neće uhvatiti.

Komentari

Nema komentara.