Internetom do nagrada - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Internetom do nagrada

Internetom do nagrada

Webbyi primaju nominacije - javite se! YouTube filmašima dijeli pare, put na festival i sastanak s producentima - glasajte i žalite!

s.p. 04.10.2007 0 komentara

Internetom do nagrada

Ono što je Oscar u svijetu filma to su Webbyi u internetskoj Kuli babilonskoj, nagrada koja vrednuje i nagrađuje najbolje na webu. Djeluje od 1996. godine i smatraju je najvećom međunarodnom nagradom za izvrsnost na Internetu. O pobjedniku odlučuje  međunarodna Academy of Digital Arts and Sciences, što zvuči vrlo fancy i ozbiljno. No, ako pročitate da su njezini članovi glazbenici Beck i David Bowie, producent Harvey Weinstein, redatelj Darren Aronofsky i autor Simpsona Matt Groening, onda znate da to nisu tipični akademci.

Već su počele pripreme za 12. dodjelu nagrada pa je tako krenuo i rok za prijavu kandidatura za Webbye, koje trebaju stići do 26. listopada 2007. na ovu adresu. Nominirani se objavljuju u travnju 2008., a dodjela nagrade je u lipnju 2008. u New Yorku. Svi nominirani će osim vječne slave dobiti i svoje mjesto u Muzeju pokretnih slika, kojeg možete obići ovdje. Dakle, nemate što čekati, navalite na prijave i nadajte se najboljem.

Informirali smo vas o dobitnicima s ovogodišnje dodjele, koja je bila specifična po uvođenju kategorije Najboljeg onlajn filma i videa. Postoje još i kategorije za najbolje sajtove, najbolje interaktivno oglašavanje i najbolje s mobilnog Interneta, a obzirom da broj korisnika i sadržaja na webu neprestano raste, ove godine uvodi se još 19 novih kategorija, kao što su najbolja montaža i najbolja upotreba animacije. 

Steve Chen i Chad Hurley

Ne treba posebno naglašavati da se za veliki broj nagrada ogrebao i sveprisutni YouTube, čiji su osnivači Steve Chen i Chad Hurley dobili specijalno priznanje za osobe godine. Osim što pobjeđuje po tuđim natječajima, You Tube ima i svoj vlastiti. Najnoviji nagradni natječaj nazvan je 'Project Direct', a u njemu je glavni i odgovorni - perspektivni redatelj Jason Reitman.

Jason se Proslavio se satirom 'Hvala što pušite', a na nedavnom Torontu i Tellurideu jako je hvaljen njegov zadnji film 'Juno'. Uglavnom se bavi nezavisnim komedijama, za razliku od svoga tate Ivana, koji je zaslužan za mega hitove poput 'Istjerivača duhova'.

Reitmanu junioru pripala je dužnost i čast da od svih pristiglih filmova odabere 20 filmova, a o pobjedniku će odlučiti korisnici YouTubea. Postavio je i vrlo konkretne zahtjeve za prijavu filmova. Svaki rad mora sadržavati slijedeća tri elementa:
- lika koji se suočava sa situacijom koja je iznad njegovog stupnja zrelosti
- scenu u kojoj jedan lik daje drugome fotografiju 
- frazu: 'I demand an explanation for these shenanigans. What do you have to say?'
Sitničavo, nema što – ambiciozni autori morati će se malo pomučiti. Inače, redatelj se očito zakačio na riječ 'shenanigans' koju koristi i u filmu Juno, a koja bi se vrlo ugrubo mogla prevesti kao - bedastoće.  


Jason Reitman predstavlja natječaj 'Project: Direct'

Postoje i dodatni uvjeti natječaja - filmovi moraju biti na engleskom ili imati engleske podnaslove, smiju trajati od 2 do 7 minuta i moraju biti poslani do 9. 11. 2007. Tko je sretan pobjednik ili pobjednica, čiji će se uradak odmah objaviti na glavnoj stranici YouTubea, doznati ćemo 5. prosinca. Autor dobiva i 5.000 dolara na kartici te plaćeno putovanje na još neimenovani 'veliki filmski festival', gdje će se sastati sa šefovima Fox Searchlighta i osobno im predstaviti film. 

Ok, prije nego razbuktate maštu i počnete ramišljati o redatejskom trijumfu, moramo vas upozoriti da se za nagradu možete natjecati samo ako živite u SAD-u, Kanadi, Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji ili Španjolskoj. Zašto samo te zemlje – pitate se vi. E, pa zato što prema YouTubeu (i njihovim pravnim stručnjacima) svaka zemlja ima različite zakone o nagradnim natječajima, pa navodno nisu uspjeli smisliti pravila koja bi vrijedila za natjecatelje u cijelom svijetu. Grrr...   

Komentari

Nema komentara.