YouTube postaje nezavisno kino - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      YouTube postaje nezavisno kino

YouTube postaje nezavisno kino

Od servera za amaterske filmiće YouTube se razvija u virtualno kino za nezavisne autore, bit će artističkih kratkiša iz cijelog svijeta.

s.p. 20.06.2008 0 komentara

YouTube postaje nezavisno kino

YouTube je lansirao novu uslugu, namijenjenu promociji nezavisnog, autorskog filma. 'YouTube Screening Room' je pravo malo kino YouTubea, s filmovima koji se puštaju preko posebnog playera, koji daje kvalitetniju sliku nego klasični YouTube. 

Ekipa iz YouTubea je optimistički najavila da će 'omogućiti najboljim filmovima iz cijelog svijeta da nađu publiku koju zaslužuju'. Plan je sljedeći: prikazivati po četiri kratka filma svaka dva tjedna, a povremeno bi se mogao pustiti i dugometražni film. Nekim filmovima će ovo biti prava svjetska premijera, a neki su već bili na svjetskim festivalima, pa i osvojili Oscara ('Danish Poet'). 


'The Danish Poet', r: Torill Kove

Na meniju su uvijek neki originalni filmovi, pa je tako moguće pogledati i kratki film iz 2005., 'Are You the Favorite Person of Anybody?' U njemu kultni John C. Reilly ispituje prolaznike o tome da li su nečije omiljene osobe, a u filmu još glumi i scenaristica ovog kratkiša, Miranda July koju poznajemo iz nezavisne komedije 'Ja i ti i svi koje poznajemo'.


'Are You The Favorite Person of Anybody?', r: Miguel Arteta

Filmaši čiji će se filmovi pojaviti na ovoj sekciji YouTubea ne trebaju brinuti da će ih ova inovacija osiromašiti. Svi filmovi se puštaju uz dozvolu njihovih autora i vlasnika, a zamišljeno je da filmaši dobiju i udio profita od reklama, ovisno o broju posjetitelja na YouTubeu. Oni koje se posebno interesiraju za neki film, mogu ga i naručiti preko linka za narudžbu filmova, tako da je ovo odlična prilika i za promociju i za prodaju filma.

Autori iz cijelog svijeta, pa tako i oni hrvatski, mogu se javiti na ovaj mail i kontaktirati YouTube radi eventualne suradnje. Projekt je još u počecima i na sajtu se može pronaći i pokoja greška, no sve skupa – zvuči obećavajuće.

Komentari

Nema komentara.